venera Dobra karma

Retrogradnost planetov: čas za ponavljanje, ...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

prometna nesreča, btc, tovornjak, kolesarka Svet24.si

FOTO: Huda prometna nesreča v ljubljanskem ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Predavanje o Afriki "Po zemlji se širi trohnoba"

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
07.11.2019 13:41

Predavanje Toma Križnarja in Bojane Pivk Križnar z naslovom "Po zemlji se širi trohnoba!", je bilo v torek, v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

tomo-križnar, predavanje-o-afriki
Tomo Križnar
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Tomo Križnar, svetovni popotnik, fotograf, snemalec, pisatelj, predvsem pa humanitarni aktivist ter borec za človekove pravice in Bojana Pivk Križnar, dipl. prof. razrednega pouka, novinarka in fotografinja, na svojih predavanjih, dokumentarnih prispevkih ter fotografskih razstavah izpostavljata občutljivost preživelih staroselskih kultur in načine, kako jih zaščititi. Zadnja leta sta s svojimi humanitarnimi akcijami najbolj dejavna v Afriki, predvsem v Sudanu, ter na področjih Nubskih gora in Modrega Nila.

S predavanjem želita opozoriti na trenutno vojno stanje v Afriki ter zdravstveno krizo razširjenosti Hansenove bolezni oziroma lepre (gobavosti), ki je močno razširjena med prebivalci tistih področji, ter izpostaviti problematiko ne-posluha Organizacije združenih narodov (OZN) in Svetovne organizacije za zdravje (WHO), ki so odgovorne za izvajanje zdravljenja te srednjeveške bolezni. 

tomo-križnar, predavanje-o-afriki
Predavanje o Afriki "Po zemlji se širi trohnoba"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Oba čutita, da je njuna dolžnost opozarjati na problematiko, ki je v današnjem svetu »civiliziranih ljudi« močno prezrta pod izgovorom, da je tam drugi svet, »svet divjakov«. A ravno pri teh izvirnih soljudeh srečujeta najbolj nedolžne afriške staroselce, ki premorejo največ vrhunske ljubezni in sočutja. Le-ti sobivajo na načine, s katerimi so naši skupni predniki preživeli stotisočletja, ne da bi »požrli drug drugega«, kar pa dandanes predstavlja čedalje večji problem modernega sveta.

tomo-križnar, predavanje-o-afriki
Predavanje o Afriki
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar