vesolje horoskop Dobra karma

Astrološka napoved za april 2020 za vseh 12 ...

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za četrtek, 2. aprila

marjan sarec pl5 Reporter.si

Šarec o Toninu: Minister za obrambo bolj deluje ...

kitajska, tržnica Svet24.si

V tem delu Kitajske ne bodo več jedli psov in ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Igralniškemu milijonarju mega posel z maskami

4 Igor Jelen Iggy - foto osebni album Odkrito.si

»Zadnje tri tedne ni bilo nikakršnih opozoril«

jaka ana Njena.si

Ljubezen po domače: Pri Hafnerjih bodo spet ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Veselje v barvah

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
22.11.2019 13:40

V restavraciji Splošne bolnišnice Novo mesto, so v četrtek, 21. novembra odprli slikarsko razstavo medicinske sestre Tinke Šetina. Večer je popestril pevski zbor Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto Mavrica pod vodstvom prof. Mateja Burgerja. Program je povezovala Metoda Gorenc.

odprtje-razstave,
Odprtje razstave "Veselje v barvah"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Slikarka Tinka Šetina se je leta 1941 rodila primorskim staršem, ki so izhajali iz Opatjega sela pri Novi Gorici. Družina je bila zaradi vojne vihre večkrat preseljena, najprej v Prekmurje, leta 1942 so bili pregnani v taborišče Šarvar na Madžarskem, kjer so ostali do konca 2. svetovne vojne, nato pa so bili kolonizirani v Vojvodino, kjer je Tinka končala šolanje. V Slovenijo so se vrnili leta 1959. Kot medicinska sestra je bila zaposlena v Splošni bolnišnici Koper in Novo mesto ter na Srednji zdravstveni šoli Novo mesto, po upokojitvi pa se je vključila v Likovno društvo Mavrica, kjer slika pod vodstvom mentorja, akademskega slikarja Jožeta Kumra.

odprtje-razstave,
Odprtje razstave "Veselje v barvah"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Za slikanje jo je navdušil oče, ljubiteljski slikar. Ko ga je opazovala pri slikanju, jo je zaznamoval prijeten vonj oljnatih barv, v njej pa je rasla želja po slikanju. Začela je z akvareli, vendar je zaradi zahtevne tehnike prešla na akril. Ko je še videla, si je želela, da bi lahko slikala reliefno. Takrat je najraje risala cvetlične motive. Ko ji je začel vid pešati, je delala skice, narisala motiv z ogljem in potem z živimi barvami dokončala sliko. Danes najraje ustvarja tihožitja.

odprtje-razstave,
Odprtje razstave "Veselje v barvah"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Ko Tinka Šetina slika, si prostor pripravi tako, da je sončna svetloba ne moti, barve pa si zaradi lažje orientacije razporedi po barvni skali. Kljub okrnjenemu vidu vztraja in je do danes sodelovala na 54 skupinskih razstavah, se udeležila dveh slikarskih kolonij, imela pa je tudi tri samostojne razstave. 

odprtje-razstave,
Odprtje razstave "Veselje v barvah"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar