lf3awxRQ.jpeg Svet24.si

Te besede je namenila bogati sodnici in nekdanjemu...

vodnar Dobra karma

Z neba nam je zavladal Vodnar. Spoznajte ga!

josip vodička Svet24.si

Umrl je 31-let star tekmovalec hrvaške 'Ljubezni ...

puška Svet24.si

Sredi belega dne je streljal nad glavami ...

kuža in mucek Dobra karma

Imena živalim razkrivajo njihov pravi značaj: ...

lea sirk Njena.si

Tudi brat Lee Sirk v pevske vode?

Mijo Matić Njena.si

Huda poškodba sanjskega moškega

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Veselje v barvah

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
22.11.2019 13:40

V restavraciji Splošne bolnišnice Novo mesto, so v četrtek, 21. novembra odprli slikarsko razstavo medicinske sestre Tinke Šetina. Večer je popestril pevski zbor Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto Mavrica pod vodstvom prof. Mateja Burgerja. Program je povezovala Metoda Gorenc.

odprtje-razstave,
Odprtje razstave "Veselje v barvah"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Slikarka Tinka Šetina se je leta 1941 rodila primorskim staršem, ki so izhajali iz Opatjega sela pri Novi Gorici. Družina je bila zaradi vojne vihre večkrat preseljena, najprej v Prekmurje, leta 1942 so bili pregnani v taborišče Šarvar na Madžarskem, kjer so ostali do konca 2. svetovne vojne, nato pa so bili kolonizirani v Vojvodino, kjer je Tinka končala šolanje. V Slovenijo so se vrnili leta 1959. Kot medicinska sestra je bila zaposlena v Splošni bolnišnici Koper in Novo mesto ter na Srednji zdravstveni šoli Novo mesto, po upokojitvi pa se je vključila v Likovno društvo Mavrica, kjer slika pod vodstvom mentorja, akademskega slikarja Jožeta Kumra.

odprtje-razstave,
Odprtje razstave "Veselje v barvah"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Za slikanje jo je navdušil oče, ljubiteljski slikar. Ko ga je opazovala pri slikanju, jo je zaznamoval prijeten vonj oljnatih barv, v njej pa je rasla želja po slikanju. Začela je z akvareli, vendar je zaradi zahtevne tehnike prešla na akril. Ko je še videla, si je želela, da bi lahko slikala reliefno. Takrat je najraje risala cvetlične motive. Ko ji je začel vid pešati, je delala skice, narisala motiv z ogljem in potem z živimi barvami dokončala sliko. Danes najraje ustvarja tihožitja.

odprtje-razstave,
Odprtje razstave "Veselje v barvah"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Ko Tinka Šetina slika, si prostor pripravi tako, da je sončna svetloba ne moti, barve pa si zaradi lažje orientacije razporedi po barvni skali. Kljub okrnjenemu vidu vztraja in je do danes sodelovala na 54 skupinskih razstavah, se udeležila dveh slikarskih kolonij, imela pa je tudi tri samostojne razstave. 

odprtje-razstave,
Odprtje razstave "Veselje v barvah"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar