tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Dobra dela ne potrebujejo reklame

Piše: Radio Krka, M.K./prostovoljstvo.org

Čas objave:
28.05.2020 07:13

Na Veseli dan prostovoljstva, 27. maja pa so prostovoljci v večjih krajih po državi, med drugim tudi v Novem mestu, delili časopis Dobra dela ne potrebujejo reklame. V njem lahko spoznate številne prostovoljke in prostovoljce, njihove izkušnje, različna področja prostovoljstva ter prostovoljske organizacije.

dobra-dela-ne-potrebujejo-reklame
Prostovoljci so delili časopis "Dobra dela ne potrebujejo reklame"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Tudi pred Splošno bolnišnico Novo mesto, na vhodu 3 in pred Urgentnim centrom, so prostovoljci včeraj delili časopis "Dobra dela ne potrebujejo reklame". Oblečeni so bili v majčke in zaščiteni z maskami Slovenske filantropije. V časopisu je nekaj besed tudi o prostovoljstvu v Splošni bolnišnici Novo mesto. Dijaki prostovoljci so tem delom zaključili svojo dejavnost v tem šolskem letu. Odrasli pa jo bodo nadaljevali. Začnejo v ponedeljek, 1.6.2020.

dobra-dela-ne-potrebujejo-reklame
Prostovoljci so delili časopis "Dobra dela ne potrebujejo reklame"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Že 21. Nacionali teden prostovoljstva se je začel v ponedeljek, 25. maja. Prostovoljstvo se vedno dogaja v skupnosti. Ponekod je odvisno od posameznikov, pripravljenih priskočiti na pomoč v stiski ali se odzvati na novo potrebo v okolju, drugod pa je visoka stopnja solidarnosti in sodelovanja v skupnosti posledica načrtnega delovanja občinskih uprav. S sistematičnim spodbujanjem prostovoljstva in zagotavljanjem podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanjem pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in s promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin, je 24 slovenskih občin naziv Prostovoljstvu prijazno mesto vnovič potrdilo. Naziv pa sta prvič pridobili tudi Občina Logatec in Občina Velika Polana.

Med občinami, ki so naziv v letu 2020 potrdile so tudi Občina Kočevje, Občina Krško, 
Občina Sevnica, 

Občina Kočevje prostovoljstvo sistematično podpira in spodbuja prek občinskih razpisov, ki omogočajo tudi sredstva za stroške prostovoljcev ter delo mentorjev prostovoljcev, kar je nujno za kakovostno vključevanje prostovoljcev; poleg tega spodbuja prostovoljsko pomoč starejšim v občini in zagotavljanje možnosti za njeno izvedbo, povezuje prostovoljske organizacije, izdaja zahvale prostovoljcem, občinska uprava pa se aktivno vključuje v prostovoljske aktivnosti. Občima ima tudi vizijo razvoja prostovoljstva, ki se osredotoča predvsem na aktivacijo mladih.

Občina Krško se zaveda, da prostovoljci prispevajo k večji kvaliteti življenja vseh občanov. Finančno in z brezplačnimi prostori podpira delovanje prostovoljskih organizacij in pomaga pri promociji njihovega dela preko občinskih komunikacijskih kanalov. V okviru občinskega praznika ali ob drugih priložnostih župan javno izpostavi izjemne prostovoljce. Občina nevladne, prostovoljske organizacije prepoznava tudi kot pomembne partnerje v razvojnih projektih. Prostovoljske organizacije so pomemben povezovalec na terenu in nosilci trajnosti, obenem pa krepijo kompetence za projektno delo.

Občina Sevnica razume, zakaj je smiselno podpirati prostovoljce in prostovoljske organizacije. Priključuje se večjim nacionalnim prostovoljskim akcijam in ves čas skrbi za ustvarjanje dobrih in spodbudnih pogojev za delo prostovoljskih organizacij. Župan ob različnih priložnostih izpostavlja priznanje prostovoljcem za njihov prispevek dogajanju v Sevnici. Občina ima jasno zastavljene aktivnosti za razvoj prostovoljstva in s tem kaže, da se zaveda, da je potrebno prostovoljstvo negovati in promovirati, saj prostovoljci s svojim nesebičnim delom boljšajo kakovost življenja občanov in zagotavljajo razvoj občine.

Med vsemi izjemno uspešnimi mentorji, ki so jih predlagale organizacije, je komisija izbrala posameznika, ki s svojim angažiranim delom s prostovoljci prinašata pozitivne spremembe v našo družbo. Naziv Naj mentor prostovoljcev prejme Andrej Cvernjak za kakovostno vodenje prostovoljcev in angažirano podporo njihovemu delu v Mladinskem centru Velenje. Naziv Naj mentorica prostovoljcev 2019 pa prejme Andreja Cilenšek za kakovostno vodenje prostovoljcev in angažirano podporo njihovemu delu v Slovenskem društvu hospic.