Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Na Glavnem trgu bodo gradili stanovanja

Piše: Radio Krka, M.K./MO Novo mesto

Čas objave:
06.06.2020 12:32

Župan Gregor Macedoni je z direktorjem podjetja Malkom d.o.o. Marjanom Skubetom, v petek, 5. junija podpisal pogodbo za rekonstrukcijo stavbe na Glavnem trgu 2. Dela, katerih celostna vrednost znaša 1,7 milijona evrov, bodo predvidoma trajala 18 mesecev. Investicija bo v višini 0,9 milijona evrov podprta tudi z nepovratnimi državnimi in evropskimi sredstvi.

malkom, marjan-skube, novo-mesto
Gregor Macedoni in Marjan Skube (desno)
Foto: MO Novo mesto

Župan je na podpisu pogodbe povedal, da je cilj projekta pridobiti nove stanovalce, ki bodo prišli v to cono z namenom, da tu izkoristijo prednosti, ki jih prinaša življenje v mestnem jedru. »Mislim, da bomo v roku dveh let ugotovili, da se je na tej lokaciji uredilo nekaj deset stanovanj, ki bodo prinesla novo življenje, oživitev v mestno jedro,« je še povedal župan.

Fichtenauova hiša.jpg
Fichtenauova hiša
Foto: MO Novo mesto

Stavba, znana tudi kot Fichtenauova hiša, je spomeniško zaščiten objekt, rekonstrukcija pa bo potekala v skladu z načeli varovanja stavbne dediščine in bo pripomogla k celovitemu oživljanju mestnega jedra. V ta namen bo objekt predviden tako za poslovno kot tudi stanovanjsko rabo.

malkom, marjan-skube, novo-mesto
Direktor podjetja Malkom Marjan Skube
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Na površini 1800 m² bodo v stavbi, ki je v 19. stoletju predstavljala sedež novomeške poštne službe, za najem uredili osem stanovanj in tri poslovne prostore. Kot je poudaril direktor podjetja Malkom d.o.o., Marjan Skube, je rok za izvedbo projekta 18 mesecev, v kolikor pa bodo našli dober stik s z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, pa si želijo, da bi objekt končali v bistveno krajšem času, kakšnega pol leta prej.

88.png
Pogled na Glavni trg
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Vsako izmed novih stanovanj bo zasnovano na neto tlorisni površini z razponom od 55 do 110 m² in bo po dokončanju del na voljo za najem. Lokali, ki se bodo nahajali v pritličju stavbe, so prav tako predvideni za najem, pri čemer bodo ti prostori namenjeni predvsem društvenim dejavnostim.