Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Celostna obravnava pacienta

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
14.11.2019 13:29

Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu, je danes pripravila 9. konferenco z mednarodno udeležbo, ki poudarja potrebo uporabe celostnega pristopa pri zdravljenju pacientov. Vsakoletna konferenca je med najpomembnejšimi znanstvenimi srečanji na področju zdravstvenih ved v regiji.

nevenka-kregar-velikonja, znanstvena-konferenca
Znanstvena konferenca Celostna obravnava pacienta
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Na tokratni konferenci so predstavili več kot 70 prispevkov iz šestih držav.
Plenarni del, ki je bil tudi letos posvečen različnim vidikom celostne obravnave pacienta, je odprla dr. Beata Dobrowolska iz Univerze v Lublinu na Poljskem, ki je predstavila koncepte, pričakovanja in izzive na področju medkulturne zdravstvene nege. V nadaljevanju je dr. Ljiljana Leskovic predstavila sodobne pristope pri obravnavi kroničnih ran, dr. Camilla Laaksonen iz Univerze Turku na Finskem pa etične vidike promocije zdravja v šolah.

Drugi del plenarija, ki je bil bolj posvečen pomenu fizioterapije in rehabilitacije v kontekstu celostne obravnave pacienta, se je začel s predavanjem s področja uroginekološke fizioterapije dr. Magdalene Ptak z Medicinske univerze v Szczecinu na Poljskem. Sledili sta predavanji dr. Klemna Bedenčiča, ki je predstavil pomen rehabilitacije po vstavitvi umetnega palca in Blanke Koščak Tivadar, ki je razpravljala o vzajemnem delovanju kognitivnega razvoja in motoričnih sposobnosti. 

nevenka-kregar-velikonja, znanstvena-konferenca
Znanstvena konferenca Celostna obravnava pacienta
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

V popoldanskem delu so udeleženci konference svoje prispevke predstavili v sedmih sekcijah in razpravljali o celostni obravnavi pacienta, zdravljenju in zdravstveni negi, integrirani zdravstveni in socialni oskrbi starostnika, o fizioterapiji in gibalni aktivnosti v celostni obravnavi pacienta, o menedžmentu, organizaciji in kakovosti v zdravstvu, izobraževanju v zdravstvu, preventivi in javnem zdravju ter interdisciplinarnem sodelovanju.

V letošnjem letu so na fakulteti začeli z izvajanjem študija Fizioterapije; tudi zato je bilo v programu letošnje konference veliko prispevkov posvečenih področju fizioterapije, gibalne aktivnosti in rehabilitacije.