Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Literarni večer - Meta Kušar in Draga Rinkema

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
26.09.2018 09:48

Včeraj se je v novomeški knjižnici zgodil zanimiv pesniški večer. V goste je prišla večkrat nagrajena pesnica, esejistka in ustanoviteljica sklopa glasbeno-literarnih performansov Prestol poezije Meta Kušar ter prevajalka, pesnica in učiteljica Draga Rinkema iz Mirne Peči, ki je razpeta med Slovenijo in Nizozemsko.

1m.JPG
pesnica Meta Kušar
Radio Krka, M.K.

Kušarjeva je v svoji pesniški karieri izdala šest pesniških zbirk, knjigo intervjujev, knjigo esejev, ki je bila nagrajena z Rožančevo nagrado, letos pa se pripravlja na izdajo svoje antologije, ki bo izšla pri Cankarjevi založbi.
Na včerajšnjem literarnem večeru je prebrala nekaj pesmi iz svoje najnovejše knjige Vrt, ki je leta 2014 prejela Veronikino nagrado za naj knjigo leta.

2m.JPG
Prevajalka, pesnica in učiteljica Draga Rinkema
Radio Krka, M.K.

Draga Rinkema pa se poleg prevajalstva, pesništva in učiteljevanja ukvarja z umetnostjo v širšem smislu. S pisanjem je začela že kot otrok, na fakulteti pa se je začela povezovati predvsem z glasbeniki.
Na Nizozemskem, kjer živi že 22 let, poučuje Slovenščino. Poleg učiteljevanja pa je po prihodu na Nizozemsko začela tudi s prevajanjem poezije.

Njena lastna poezija se je začela oblikovati že v Sloveniji, danes pa so njene pesmi obogatene tudi z znanjem o drugih kulturah. Poleg klasičnega pisanja poezije pa se rada povezuje tudi s plesom, gledališčem, glasbo in vizualno umetnostjo.