uvodna Dobra karma

Med očetom in sinom znane Slovenke kar 90 let ...

chrissy teigen1 Svet24.si

VIDEO: Z zmanjšanimi je valjala

roman-jakič, zoran-janković Reporter.si

Če je preiskavo pri Počivalšku vodila »globoka...

Mario Fafangel Svet24.si

»Slovenija je porumenela!« Raste število ...

20190830-00956582 Necenzurirano

Kaj zahtevajo Madžari, da vzamejo Planet TV

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

NIKA ZORJAN (presenečenje) (2 of 2) Njena.si

To je babica Nike Zorjan

Novice Meniška vas/Dolenjske Toplice

VIDEO&FOTO: Pohod po bobrovi poti

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
15.06.2020 17:40

V Meniški vasi je bil v nedeljo, 14. junija pohod po bobrovi poti. Cilj članov, simpatizerjev in prijateljev društva BOBER - Okoljsko gibanje Dolenjska, ki je organiziralo pohod, je spodbuditi vse ljudi k aktivnemu in odgovornemu delovanju v smeri trajnostnega razvoja, ker se zavedajo ranljivosti in enkratnosti planeta, na katerem živimo.

Pohod Društva Bober.png
Pohod Društva Bober
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

V okviru prireditev ob mednarodnem dnevu Bobra in vseslovenske akcije Dan za spremembe, ki so zaradi koronavirusa v aprilu odpadle, so člani Društva Bober - Okoljsko gibanje Dolenjska, predstavili terenski habitat bobra in biodiverzitete v Logu pri Podhosti, na sotočju Radeščice in reke Krke, ter izvedli zeliščarsko delavnico.

Predavanje o zeliščih.png
Predavanje o zeliščih
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Potem, ko je bil tako v Sloveniji, kot nekaterih drugih državah že iztrebljen, se je k nam vrnil leta 1998 in začel poseljevati porečja Krke, Kolpe, Save, Sotle, Drave in Mure. Bober s svojo aktivnostjo v vodnih ekosistemih postaja ključna vrsta, ki izboljšuje habitate za vodni živi svet. Je indikator, ki kaže, kje se je človek s svojo dejavnostjo preveč približal obrežnemu prostoru, ter izvrsten »okoljski inženir«, ki obnavlja vodna telesa s svojimi  tisočletnimi izkušnjami in brezplačnimi storitvami. Zaradi  nerazumevanja njegove vloge v naravi, smo ga v preteklosti že  iztrebili. Člani Društva Bober upajo, da bomo ob njegovi vnovični naselitvi lažje sprejeli izziv sobivanja.

pohod-po-bobrovi-poti, bobrova-pot, meniška-vas
Pohod po bobrovi poti je potekal ob vodi
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Živeti z bobrom, namreč pomeni ohranjati večjo stopnjo naravnih  procesov v obrežnem prostoru, hkrati pa tudi spremeniti pogled na ranjene rečne ekosisteme in mokrišča.

Bivalno okolje bobra.png
Bivalno okolje bobra
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar