Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Dolenjske Toplice

VIDEO&FOTO: Praznik Topliškega jabolka

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
21.10.2018 21:14

V petek je bilo dogajanje v Dolenjskih Toplicah posvečeno jabolkam. Ob že 18. prazniku so v občini pripravili poseben program.

Učenci so si pogledali razstavo Jabolka travniških nasadov in zdravilne rastline (Tatjana Kmetič-Škof, KGZS - Zavod NM). V Sitarjevi hiši pa je bila ob 12h otvoritev razstave projektov, ki so nastali na delavnicah. Delvnice na temo pridelave zelišč je pripravila mag. Natašo Ferant. Delavnico prikaz destilacije dišečih rastlin pa Ana Ličina.

3t.JPG
Župan Dolenjskih Toplic Jože Muhič
Radio Krka, M.K.

Včeraj pa se je dogajanje začelo z odprtjem medene poti in dogodkom kmečke tržnice. Pripravljena pa je bila tudi posebna atrakcija - ocenjevanje jabolčnih zavitkov in merjenje ter tehtanje največjega in najtežjega jabolka in drugih jesenskih pridelkov. Od 14. do 18h je bila odprta taudi razstava jabolka s travniških nasadov in zdravilne rastline. Prav tako so si obiskovalci lahko ogledali sejem domače in umetnostne obrti.

6t.JPG
Praznik so obeležili s petjem, plesom, hrano in pijačo
Radio Krka, M.K.

Poleg tehtanja jabolčnih zavitkov je bila v programu tudi kulinarična razstava jedi iz jabolk, ter peka jabolk in palačink. Za vse navdušence otrokih umetnin so v vrtcu Gumbek Dolenjske Toplice za dogodek pripravili posebno razstavo in ustvarjalno delavnico za otroke. Možna je bila tudi udeležba vodenega ogleda po razstavi GOZD.PARK.ODDIH. Za vse radovedne so pripravili prikaz določanja zrelosti jabolk in delili nekaj koristnih nasvetov. Seveda pa ni manjkal niti pečen kostanj in degustacija mošta. V večernih urah je obiskovalce zabal ansabel Fantje izpod Lisce.

7t.JPG
Jesenski pridelki
Radio Krka, M.K.

1t.JPG
mag. Tanja Strniša
Radio Krka, M.K.

Festival oziroma praznik je potekal vse do danes, ko je bila glavna atrakcija izziv kako se naredi največji jabolčni zavitek v enem kosu. Danes so občinstvo zavabali fantje iz ansambla Blaža Hutevca. Podeljene so bile tudi nagrade za najboljši zavitek in največji pridelek.

4t.JPG
Praznik so obeležili s petjem, plesom, hrano in pijačo
Radio Krka, M.K.

2t.JPG
Dr. Aleksandra Pivec
Radio Krka, M.K.