hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

doncic 22 mm Ekipa24.si

Navdušil jih je do solz! Luka Dončić na ...

Zvita feltna Njena.si

Pevec slovenske skupine se je poročil

filip flisar monika vuk Ekipa24.si

Ločila se je od Flisarja - zdaj je slovenska ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Srečanje prostovoljcev v Splošni bolnišnici Novo mesto

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
06.12.2019 09:56

V Splošni bolnišnici Novo mesto, so v sredo, 4. decembra pripravili srečanje njihovih prostovoljcev. Mednarodni dan prostovoljstva je sicer 5. december. V Sloveniji prostovoljstvo razumemo in vrednotimo kot nekaj dobrega, lepega, dobrodošlega..., zato je Slovenska filantropija v četrtek, 5. decembra organizirala 12. kongres prostovoljstva, ki je bil namenjen merjenju učinkov prostovoljnega dela. Nevladne organizacije opažajo, da je prostovoljstvo med državljani Slovenije zelo zaželeno in prepoznavno, predvsem v času različnih kriz (poplave, plazovi...).

2.png
Mag. Jožica Rešetič
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Tudi v bolnišnični dejavnosti so prostovoljci zelo zaželeni. Na Slovenski filantropiji pa ugotavljajo, da na tem področju ni raziskav, ki bi merile vpliv prostovoljcev na zadovoljstvo pacientov in njihovo kakovost življenja. 

V Splošni bolnišnici Novo mesto so naredili raziskavo o zadovoljstvu njihovih pacientov s prostovoljnim delom in ugotovili, da si pacienti želijo obiska prostovoljca in da zelo podpirajo to dejavnost.

1.png
Direktorica SB Novo mesto doc. dr. Milena Kramar Zupan
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Menijo, da je pomembno, da se raziskave na tem področju delajo širše in da so vodene iz enega centra. Tako bi prišli do podatkov, ki bi prinesli določene rezultate in bi pomagali pri nadaljnjem razvoju in delu nevladnih organizacij. Verjamejo, da bo letošnji kongres prinesel določene zaključke in predloge za izboljšanje procesov dela na področju prostovoljstva.

V Splošni bolnišnici Novo mesto so mednarodni dan prostovoljstva obeležili v sredo, 4.12.2019, s tradicionalnim prednovoletnim srečanjem vseh prostovoljcev bolnišnice in mentoric ter s prihodom Miklavža, ki je obdaril vse prisotne. Največji donator tega srečanja je KRKA d.o.o., zato se njenemu vodstvu iskreno zahvaljujejo.

4.png
Srečanje prostovoljcev SB Novo mesto
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Na srečanju so obeležili tudi petnajst let delovanja, na kar so zelo ponosni, saj so primer dobre prakse v slovenskem prostoru. Svoje delo predstavljajo v ožjem in širšem okolju ter izven meja naše dežele.

Zaključimo lahko z mislijo Tereze Novak, direktorice Slovenske filantropije, da je prostovoljstvo kompleksen proces, ki mora zaobjeti širši spekter dejavnikov. Ti vplivajo na občutek zadovoljstva, varnosti, izpolnjenosti, sreče in zdravja tistih, ki prostovoljca potrebujejo in tistih, ki prostovoljstvo izvajajo.

Več o dogajanju si oglejte v video posnetku spodaj.