Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

Novice Straža

VIDEO&FOTO: V Straži podelili priznanja

Piše: Radio Krka, M.K./Dolenjski list, M.Martinović

Čas objave:
24.04.2019 14:04

V Straži so včeraj slovesno obeležili praznik Občine Straža. V straškem kulturnem domu je bila sinoči slovesna proslava ob občinskem prazniku, ki ga sicer obeležujejo 22. aprila. Tradicionalno so ob tem podelili priznanja, letos tri občinska in tri županova.

5o.JPG
V Straži je bilo slovesno
Foto: Radio Krka, M.K.

Stražani so za občinski praznik izbrali dan, ko je leta 1878 v Vavto vas prišla šola in z njo izobraževanje. Župan Dušan Krštinc pa je v svojem nagovoru spomnil še na dve obletnici: leta 1894, ko je v kraj pripeljal prvi vlak, in leto 2006, »ko smo krajani takratne KS Straža odšli na novomeško občino in sedli na vlak ter se odpeljali novi občini naproti. Sliši se enostavno, a je bilo potrebno veliko truda. Upam, da se strinjate z menoj, da ta ni bil zaman.«

1o.JPG
Župan Občine Straža Dušan Krštinc
Foto: Radio Krka, M.K.

Krštinc je od lanskega praznika do letošnjega naštel nekaj večjih naložb, kot so prenova Doma partizana, jubilej domače šole in nov oddelek vrtca, prenova infrastrukture v Hruševcu itd., hkrati pa spomnil, da je bilo tudi volilno leto in z njim povezana razhajanja posamičnih strank ali list. Kljub temu je zaželel, da bi vsi tvorno sodelovali pri razvoju občine, tako kot to počnejo posamezniki in društva, ki se jim za njihov prispevek zahvalijo ob občinskem prazniku. »Živeti, delati, odpuščati in vedno dati najboljše od sebe,« je dejal župan in zaključil: »Saj nikoli ne vemo, kdaj bomo izstopili iz vlaka.«

2o.JPG
V Straži je bilo slovesno
Foto: Radio Krka, M.K.

Najprej so podelili tri županova priznanja, in sicer OŠ Vavta vas ob 140-letnici obstoja.

3o.JPG
V Straži je bilo slovesno
Foto: Radio Krka, M.K.

Podelili so ga tudi Društvu vinogradnikov Straža ob 25-letnici in vodji tamkajšnje bencinske črpalke Jerneju Bevcu, ki se je že večkrat izkazal, ko je denimo z zaposlenimi delal dan in noč, da so imeli gasilci polne rezervoarje ob gašenju večjih požarov, kot sta bila pred leti v Zalogu in lani v Straži.

4o.JPG
V Straži je bilo slovesno
Foto: Radio Krka, M.K.

Letošnji občinski nagrajenci so štirje. Priznanje na področju kulture oz. priznanje Jožeta Dularja so na predlog LKOS namenili OŠ Vavta vas. Priznanje Alojzija Pirca (društveno in humanitarno delo) je na predlog LKOS dobil Brane Faleskini, godbenik, salamar, gasilec in širše družbeno aktiven občan. Na predlog Dušana Krštinca, Albina Kregarja, Marije Mihelič, Damjana Jermana in ob podpori še treh društev pa so podelili še dve športni priznanji Franca Červana, in sicer članoma straškega Gimpexa, Andreju Petkoviču in Simonu Bobnarju.

9o.JPG
V Straži je bilo slovesno
Foto: Radio Krka, M.K.

V imenu nagrajencev se je zahvalila ravnateljica šole Sabina Erjavec, ki je zahvalo namenila tudi vsem tistim, ki jih pri njihovem delu podpirajo in jim stojijo ob strani, v imenu šole pa tudi vsem učencem, staršem in prejšnjim generacijam. 

V spremljevalnem programu je nastopila otroška folklorna skupina z OŠ Vavta vas ter glasbeniki, ki obiskujejo GŠ Lipičnik in GP Emil Adamič, ter plesni par PK Novo mesto.