Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Bogata zbirka arheoloških plakatov Dolenjskega muzeja

Piše: Dolenjski muzej Novo mesto, J.J. /Radio Krka, M.K.

Čas objave:
19.12.2019 09:51

V Dolenjskem muzeju, v Novem mestu, so v torek, 17. 12. 2019, podpisali dogovor o trajnem sodelovanju med Muzejem antičkog stakla iz Zadra in Dolenjskim muzejem Novo mesto. Ob tej priložnosti so prejeli tudi donacijo arheoloških plakatov iz njihovega muzeja in predstavili bogato zbirko arheoloških plakatov, ki predstavlja edinstveno zbirko v Sloveniji ter eno največjih v Evropi ter vsebuje več kot 1100 primerkov.

jasna-dokl-osolnik
Podpis dogovora o trajnem sodelovanju
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

V Dolenjskem muzeju v Novem mestu hranijo edinstveno zbirko arheoloških plakatov v Sloveniji z več kot 1100 plakati z arheološko vsebino ter množico njihovih dvojnikov. Zbirka vsebuje primerke iz 23 evropskih držav in obsega plakate iz obdobja od šestdesetih let preteklega stoletja do danes.
V sedemdesetih letih preteklega stoletja je kustos Tone Knez začel z zbiranjem arheoloških plakatov, najprej z območja tedanje Jugoslavije, kasneje pa tudi od drugod. Leta 1980 je pripravil prvo razstavo v Novem mestu. Sledili sta dve v Ljubljani in leta 1998 še ena v Novem mestu. Plakati tematsko predstavljajo arheološke razstave, izkopavanja, najdišča, posamezne predmete, kulture, muzeje, zbirke, kongrese in srečanja. Vsebina časovno zajema obdobje od prvega pojava človeka do sodobnosti.

jasna-dokl-osolnik
Podpis dogovora o trajnem sodelovanju
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Arheološki plakat je po svoji oblikovni plati bliže umetnostni zgodovini kot arheologiji, saj so estetski kriteriji pomembnejši od zgolj informativne in obvestilne funkcije plakata. Zato so se naročniki in oblikovalci kulturnega plakata in s tem tudi arheološkega plakata že od samega začetka zavedali statusne potrebe z vsemi vizualnimi, estetskimi in sporočilnimi elementi. Njihova povednost, vizualnost in vrhunska oblikovanost so zgolj iz potrošnega, minljivega, informacijskega predmeta ustvarili nov, trajen, estetsko-oblikovalski objekt. V času od njegovih začetkov do danes se je spremenila tudi njegova funkcija, saj je v prvem obdobju služil predvsem kot množični informativni element z namenom najširšega obveščanja, z novimi, elektronskimi mediji pa se je preoblikoval v estetski dodatek arheološkega dogodka, razstave ... Tako plakati danes nastajajo v posameznih primerkih in ne več v večjih nakladah.

jasna-dokl-osolnik
Bogata zbirka arheoloških plakatov
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Zbiranje plakatov za njihovo zbirko je povsem individualno in od vsega začetka sloni na prijateljskih povezavah z arheologi iz Slovenije in tujine, ki prijazno zbirajo, prinašajo in darujejo plakate, ki jih ali pripravijo v ustanovah, kjer delujejo, ali pa jih prinesejo od drugod. Večina je bila pridobljena na tak način, saj so doslej prejeli le dve donaciji. Leta 2011 so njihovi avstrijski kolegi iz muzeja v Innsbrucku odločili, da svojo zbirko 230 arheoloških plakatov podarijo Dolenjskemu muzeju, leta 2012 pa so jim kolegi iz Arheološkega muzeja iz Zagreba podarili 20 plakatov. Vsem posameznim darovalcem so hvaležni za vsak nov primerek, ki še dodatno obogati njihovo izjemno zbirko, ki odstira zanimiv in raznolik svet arheološkega delovanja.