Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Vihar v glavi - Moč najstniških možganov

Piše: KC Janeza Trdine

Čas objave:
31.03.2021 11:39

Leta 2019 so v Kulturnem centru Janeza Trdine oblikovali nov cikel Poglej to! Vsebine za družine, v katerega so uvrščali vsebine, ki so jih umetniki oblikovali z mislijo na mlade.

K ogledom v popoldanskih urah so v Trdinovo dvorano vabili mladostnike in njihove starše, saj verjamejo v pomen in moč skupnega družinskega doživljanja umetnosti, druženja, pogovora po ogledih … Prva predstava tega cikla je bila gledališka avantura Neda Glasiera, Emily Lim in Company Three Vihar v glavi v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Predstavo je režiral Primož Ekart, igrajo Jaka Babič, Neža Dvorščak, Matic Eržen, Nace Korošec, Julita Kropec, Tilen Lajevec, Ana Logar, Aja Markovič, Ronja Matijevec Jerman, Maks Mihajlović, Jon Napotnik, Sergej Osterc, Urška Pečevnik, Ana Pribošič, Alica Ela Rogelj, Aleksandra Staroveški in Svit Stefanija. Predstava je bila v letu 2019 na odru Trdinove dvorane odigrana kar enajstkrat, ogledalo si jo je skoraj 3.500 gledalcev. Predstavo si lahko prvič ali vnovič do 4. aprila brezplačno ogledate na tej povezavi.

Predstava Vihar v glavi je zasnovana na podlagi dramskega besedila Brainstorm Neda Glasierja in Emily Lim, ki izhaja iz najnovejših znanstvenih odkritij na področju nevroznanosti oz. ugotovitev o tem, kako se delovanje možganov v najstniški dobi razlikuje od njihovega delovanja pri odrasli osebi. Ustvarjalna ekipa predstave je prek avdicije, na katero se je prijavilo več kot 100 mladih, izbrala skupino sedemnajstih mladostnikov, starih od 14 do 19 let. Besedilo slovenske uprizoritve je nastajalo sproti, v njem pa se izvirna predloga prepleta z osebnimi izkušnjami in zgodbami sodelujočih najstnikov. Predstava tako poleg znanstvenega vpogleda v delovanje možganov razpira tudi čustveni svet mladih, predvsem odnos do staršev in vrstnikov, pa tudi svet njihovih želja, pričakovanj, poguma in strahov, ustvarjalnosti in upanj za prihodnost. Tokrat še posebej vabijo k družinskemu ogledu predstave, ki je namenjena mladostnikom, starim 12 let in več, in njihovim staršem.