Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Vino in glasba - Musica Di...Vina

Piše: /oglasno sporočilo/

Čas objave:
15.10.2019 13:36

V preddverju Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu, bo v petek, 18.10. ob 19.30 uri, vrhunski večer v katerem se bosta prepletala vino in glasba. Poimenovali so ga Musica Di...Vina. Gre za prvi tovrstni dogodek v Sloveniji, umeščen v vinsko regijo.

Organizator izvrstnega dogodka je Enjoy Slovenia, ki ga pripravlja v sodelovanju z Zavodom Novo mesto.

Z izbranimi vini bo sodelovala Vinska klet Sanctum, ki je butična klet iz Štajerske Slovenije. Klet Sanctum sledi burgundski tradiciji s pridelavo vin iz sort Charodnnay, Pinot Noir in Syrah. Te vinske sorte so prinesli že kartuzijani v 12. stoletju. Santum s svojimi trajnostnim pristopom in spoštovanjem do narave večino dela opravijo že v vinogradu, v kleti pa minimalno posegajo v vino. Usmerjeni so v pridelavo vin, ki odražajo njihov edinstveni terroir, eleganco in harmonijo.

V vrhunski glasbeni zasedbi pa bodo nastopili:

Igor Mitrović je bil rojen leta 1968 v Bejrutu. Violončelo je študiral v Ljubljani in v Baslu pri Milošu Mlejniku in Antoniu Menesesu ter komorno igro pri Walterju Levinu (kvartet LaSalle). Leta 1987 je postal član Mladinskega orkestra Gustav Mahler, potem v 1994 vodja violončelistov v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija in leta 2005 profesor na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu. Krstno je izvedel več skladb slovenskih in tujih komponistov. Z ansamblom MD7 je nastopil na festivalih sodobne glasbe v Ljubljani, Trstu, Seulu, Bukarešti in Zagrebu.

Milan Hudnik, namestnik soločelista v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, je vsestransko dejaven glasbenik. Solistično nastopa z vodilnimi slovenskimi orkestri, igra na mednarodnih festivalih komorne glasbe z vrhunskimi umetniki in zavzeto izvaja sodobno glasbo predvsem v duu s pianistko Hermino Hudnik. Kot pedagog že vrsto let deluje na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani in predava na seminarjih, nazadnje v Dubrovniku.

Jaka Trilar se je učil violončelo pri Zdenki Kristl-Marinič, Igorju Mitroviću in Milošu Mlejniku. Leta 2013 je naredil avdicijo v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Poleg službe rad igra v različnih komornih sestavih (najbolj aktivno v njegovem godalnem kvartetu Belêbend). Od leta 2017 poučuje na Glasbenem centru Edgar Willems. 

Tanja Babnik (1967) je z igranjem violončela začela v razredu prof. L. Kotar in leta 1991 diplomirala v razredu prof. M. Mlejnika. V istem letu je postala članica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Sodeluje v različnih komornih sestavih in simfoničnih zasedbah. Svojo ljubezen do glasbe že leta predaja mladim, ki so pod njenim mentorstvom dosegli vrsto uspehov v solističnih in komornih disciplinah. Od leta 2014 deluje na Waldorfski glasbeni šoli. 

Dejan Juravić, magister muzikoloških znanosti, je znan glas Radia Slovenija, kjer dela v uredništvu za resno glasbo. Je avtor številnih oddaj in prispevkov, od leta 2009 pa je urednik za operno glasbo. Kot ekspert za operno glasbo in poznavalec njene specifike je že vrsto let strokovni član glasbene skupine EBU-ja (Evropska zveza radijskih postaj), ki odloča in sooblikuje koncertno in operno podobo radijskih postaj po svetu.