reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana/Črnomelj

Vlada bo sofinancirala statično sanacijo stavbe nekdanjega dijaškega doma v Črnomlju

Piše: STA

Čas objave:
28.09.2022 10:55

Vlada je na torkovi seji odbora za državno ureditev in javne zadeve v načrt razvojnih programov med letoma 2022 in 2025 uvrstila projekt sanacije stavbe nekdanjega dijaškega doma v Črnomlju. Gre za poleti začeto statično sanacijo, ki bo stala nekaj več kot 790.000 evrov. Ministrstvo za kulturo bo zanjo prispevalo nekaj manj kot 325.000 evrov.

Projekt so izbrali na podlagi javnega poziva za sofinanciranje nujnih programov na področju kulture za lani, črnomaljska občina pa bo pokrila preostanek naložbe v znesku nekaj manj kot 470.000 evrov, so sporočili z vlade.

Sanacija obsega izvedbo stavbne protipotresne sanacije, ureditev notranjih sanitarij in popolno prenovo prvega nadstropja. Z omenjenim posegom bodo zagotovili osnovne pogoje za nadaljevanje stavbne prenove oz. projekta ureditve prostorov knjižnice, prenove preostalih prostorov in vgradnje dvigala, so še navedli na vladi.

Občina Črnomelj in črnomaljsko podjetje TGH sta sicer lani podpisala izvajalsko pogodbo za sanacijo stavbe nekdanjega dijaškega doma, ki je občinska last, dela pa so začeli poleti.


Gre za več desetletij staro zgradbo, ki je po ugotovitvah izdelane potresne analize Gradbenega inštituta ZRMK potrebna seizmične sanacije, je črnomaljski župan Andrej Kavšek pojasnil za STA.

Naložba poleg stavbne ojačitve oz. ureditve statike obsega še preureditev sanitarij in prenovo nadstropja, ki ga bo uporabljala črnomaljska Osnovna šola Milke Šobar - Nataše.

Eno nadstropje omenjene zgradbe sicer že zaseda omenjena šola s posebnim programom vzgoje in izobraževanja z nižjim izobrazbenim standardom, v stavbi deluje še črnomaljski hostel oz. Mladinski center Bit, ki ga nameravajo po končani prenovi preseliti v nekdanji črnomaljski hotel Lahinja. Njegovo stavbo namerava občina pred tem prenoviti.

V nekdanjem dijaškem domu so tudi prostori mestne knjižnice. Stavba je sicer zaščitena kot kulturni spomenik. Omenjeni prvi prenovitveni poseg pa nameravajo končati do marca prihodnje leto, je še dejal Kavšek.