rok snežič, miha kordiš Svet24.si

FOTO: Rok Snežič v parlamentu z neustrezno masko...

vasle Svet24.si

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o sodelovanju z Golobom: O »raznih paketih...

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

Emma Bunton Odkrito.si

Praznuje že 46. rojstni dan

deportivo Ekipa24.si

ŠOKANTEN PRIZOR: Ograja na tribuni popustila pod ...

Novice Ljubljana/Novo mesto/Brežice

Vlada gradnjo brežiške tovarne TPV uvrstila v načrt razvojnih programov

Piše: STA

Čas objave:
07.05.2020 07:35

Vlada je na torkovi seji odbora za gospodarstvo projekt Tovarna prihodnosti TPV Brezina uvrstila v veljavni načrt razvojnih programov med letoma 2020 in 2023. Za 49 milijonov evrov vredno naložbo, ki bo prinesla dodatnih najmanj 50 delovnih mest, je sicer že prejšnja vlada pod vodstvom Marjana Šarca odobrila 6,5 milijona evrov spodbude.

Predsednik poslovodstva TPV Marko Gorjup je medijem januarja povedal, da gre za naložbo, ki jo je ta družba zaradi poslov z Volvom, BMW in drugimi družbami začela v Brežicah. Ta bo med navedenimi dodatnimi najmanj 50 delovnimi mesti prinesla tudi 20 zaposlitev na visokotehnološkem področju.

Tovarno gradijo v brežiški obrtno-poslovni coni Brezina, krepijo pa tudi svoje zdajšnje zmogljivosti v Šentlenartu pri Brežicah. TPV bo sicer v Brežicah izdelovala različne kovinske izdelke, predvsem jeklene v novi tovarni in iz aluminija v zdajšnji. Prva serijska proizvodnja bo v Brežicah stekla že letos in jo bodo postopno krepili, je še napovedal Gorjup. Njegove navedbe so v TPV včeraj potrdili za STA.

Po vladnih podatkih projekt tovarne v Brezini, ki ga je TPV prijavila za dodelitev spodbud ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, obsega nakup objektov s pripadajočimi zemljišči, gradnjo in preureditev industrijskih objektov ter nakup novih strojev, opreme in drugih osnovnih sredstev.

Vrednost upravičenih stroškov brez davka znaša 32,5 milijona evrov. Nove proizvodne zmogljivosti bodo omogočale velikoserijsko proizvodnjo strukturnih sklopov podvozja in karoserije s funkcijo podpore in zaščite električnega pogona za prvo gradnjo v vozila višjega cenovnega razreda.

V okviru omenjene naložbe bo najkasneje v treh letih po njenem končanju "ustvarjenih in zapolnjenih 50 novih delovnih mest, od tega 20 visokokvalificiranih". Po vladnih podatkih morajo celotno naložbo končati do 30. junija 2022.

TPV - dobaviteljica avtomobilske industrije, ki zaposluje nekaj več kot 1200 ljudi - sicer največ proda na Švedskem, v ZDA, Nemčiji in Veliki Britaniji, poleg Evrope in ZDA pa med svoje glavne trge prišteva še Južno Afriko in Kitajsko. Njeni glavni kupci so večji sistemski dobavitelji na segmentih podvozij, karoserij in sedežnih sklopov, kot so Brose, Benteler, Faurecia, Mahle in drugi. Med proizvajalci vozil pa BMW, Mercedes, Daimler, Renault, Rolls Royce, Jaguar, Volvo, Volkswagen in drugi.

Skupino poleg novomeške matične družbe sestavljajo še hčerinska podjetja TPV Šumadija, TPV Avto in TPV Prikolice. TPV je v Sloveniji ob Novem mestu prisotna še v Brežicah, na Suhorju, v Veliki Loki in na Ptuju. Svoje izdelke izvaža v 26 držav štirih celin.