gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana

Vlada ni zaostrila covidnih ukrepov

Piše: STA

Čas objave:
25.11.2021 22:55

Vlada na današnji seji ni spremenila oziroma zaostrila ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, je po seji povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Pripravljajo pa skupna priporočila glede organizacije sejmov in prireditev v času božično-novoletnih praznikov. Priporočila po njegovih besedah pripravlja ministrstvo za gospodarstvo.

"Ko bo s strani ministrstva za gospodarstvo znana končna oblika teh predlogov, vas bomo s tem tudi seznanili," je napovedal Poklukar. Na vprašanje, če lahko ljudje napovedana priporočila razumejo kot potrditev, da bodo prireditve v prazničnem času dovoljene, je Poklukar pojasnil, da je epidemiološka situacija v Sloveniji skrajno resna in si kakršnega koli porasta števila okužb ne moremo privoščiti.

Poudaril je, da si v vladi prizadevajo do neke mere dopustiti izvedbo sejmov in prireditev, a pod strogim nadzorom izvajanja epidemioloških ukrepov.

Poklukar ob tem ponovno poziva k delu od doma, kjer je to mogoče. Ob tem je izrazil željo, da bi v teh dneh delež delavcev, ki v Sloveniji delajo od doma, dosegel 50 odstotkov.

Strokovna skupina za covid-19 je vladi na današnji seji predlagala tudi dosledno ohranjanje t. i. mehurčkov v predšolski vzgoji otrok, je v četrtek za STA napovedala vodja skupine Mateja Logar. Poklukar je danes potrdil, da so se o predlogu na seji vlade pogovarjali s predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.



Minister je opozoril tudi na zaostreno situacijo v covidnih bolnišnicah, predvsem na oddelkih intenzivne nege. Kot je znano, je največji problem bolnišnic pomanjkanje kadra. "V teh dneh se pogovarjamo s sosednjimi državami, predvsem Italijo in Madžarsko, da bi nam morda priskočili na pomoč s kadrom, ki je usposobljen za delo v enotah intenzivne terapije," je pojasnil. Ob tem je izrazil upanje, da bodo pogovori uspešni.

Na vprašanje, kako bo oblikovana komisija, ki bo obravnavala odškodninske zahtevke v primeru neželenih stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19, je Poklukar odgovoril, da zakon, ki bo omogočal izplačevanje tovrstnih odškodnin, še ni bil sprejet. Ko bo sprejet, bo po njegovih besedah sklicana tudi komisija.

Ob opozorilih zdravnikov o slabem plačilu za odgovorno delo, ki ga opravljajo, je Poklukar pojasnil, da se je v prvi polovici leta sestala delovna skupina, ki je obravnavala možnost izstopa zdravstva iz javnega plačnega sistema. Konča odločitev glede izstopa mora biti po njegovih besedah sprejeta skupaj z več deležniki.

Poklukar je sicer prejšnji teden napovedal pogovore z mladimi zdravniki, s katerimi bodo skušali najti čim boljše rešitve glede višine njihovega plačila.