pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Ljubljana

Vlada podaljšuje rok za izgradnjo verige hidroelektrarn na spodnji Savi

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
25.09.2015 13:12

Vlada je na današnji dopisni seji potrdila predlog novele zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save, ki za tri leta podaljšuje rok za izgradnjo cele verige hidroelektrarn in pridobitev uporabnega dovoljenja. Novi rok za izgradnjo je do konca 2019, za pridobitev uporabnega dovoljenja pa do konca 2020.

"Cilja zakona sta predvsem trajnostna raba naravnih virov in zagotovitev izgradnje objektov za energetsko izkoriščanje spodnje Save. Namen je zagotoviti nemoteno financiranje preostalega dela verige hidroelektrarn na Spodnji Savi," so v sporočilu za javnost zapisali na uradu vlade za komuniciranje.

Zakon določa pogoje za izvajanje koncesije za izkoriščanje vodnega energetskega potenciala na območju spodnje Save od Suhadola do državne meje s Hrvaško. Z zakonom je urejena koncesija za rabo vode za proizvodnjo električne energije v hidroelektrarni Vrhovo, Boštanj, Blanca, Krško, Brežice in Mokrice z izkoriščanjem vodnega potenciala spodnje Save.

Kot izhaja iz predloga novele, objavljene na spletni strani vlade, bi imelo nesprejetje predlaganega zakona neposredno posledico glede izgradnje hidroelektrarne Brežice.


Pravna podlaga za določitev novih rokov za izgradnjo in pridobitev uporabnega dovoljenja je akcijski načrt za obnovljive vire energije do leta 2020, v katerem je glede na zaostanke pri gradnji verige hidroelektrarn na spodnji Savi že upoštevan zamik - ta predvideva izgradnjo hidroelektrarne Brežice v letu 2018 in hidroelektrarne Mokrice v letu 2019.

Med viri financiranja je dodana tudi možnost financiranja infrastrukturnih objektov iz lastnih sredstev koncesionarja.

Vlada je danes določila tudi besedilo predloga sprememb zakona o varstvu okolja, s katerimi se iz zakona izvzemajo plačila za rabo vode (koncesnina), saj jih že ureja zakon o vodah. V skladu z zakonom o vodah so plačila za rabo vode prihodek državnega proračuna (Sklad za vode). Določbe spremembe zakona se bodo začele uporabljati s 1. januarjem 2016, so še zapisali na uradu vlade za komuniciranje.