atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Vlada v naši regiji o infrastrukturi, migracijah, romskih vprašanjih

Piše: STA

Čas objave:
12.11.2021 20:17

Vlada je z javno tribuno v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu sklenila današnji obisk jugovzhodne Slovenije. Na uvodnem delovnem posvetu v Ribnici so govorili o projektih v regiji, precej pozornosti pa namenili infrastrukturnim projektom, migracijam, romskim vprašanjem in digitalizaciji.

Premier Janez Janša sicer ob današnjem obisku ni dajal izjav za javnost, gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek pa je ocenil, da mu je bil obisk jugovzhodne Slovenije pisan na kožo.

Gre za eno najbolj razvitih regij in tretjo najboljšo regijo po indeksu razvojne ogroženosti. Ima zelo razvito industrijo in globalizirano ekonomijo, kar pomeni, da 64 odstotkov vsega izvozi, njeni največji partnerici pa sta Nemčija in Francija, s približno enakim deležem, je dejal minister.

Posebej zanimiva se mu zdi vpetost velikih podjetij, ki so izvozno usmerjena, ter srednjih in malih podjetij, ki so z njimi povezana, pa tudi podatek, da ima regija največji delež bruto domačega proizvoda v Sloveniji, ki temelji na raziskavah in razvoju. "Zato verjamem, da bomo tukaj spisali še kakšno zgodbo o uspehu", je še dejal.

Ministrska ekipa je obisk začela z delovnim posvetom v Ribnici, temu pa so sledili programi posameznih članov vlade. Premier Janša se je po dopoldanskem vladnem posvetu najprej odpravil v podjetje Keko - oprema v Žužemberku, nato pa še v novomeško farmacevtsko družbo Krka in Škofijo Novo mesto, ki je nedavno dobila novega škofa.

Minister Počivalšek je med drugim obiskal tri kočevsko-ribniška podjetja, Inles, Koles in Melamin, popoldne pa je v Novem mestu na omizju z gospodarstveniki iz regije govoril o načrtu za okrevanje in odpornost. Ob tem je uvodoma opozoril, da bi morebitno zaprtje države po njegovem povzročilo bankrot in da državne pomoči gospodarstvu ne bo več.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je srečal z nekaterimi župani, že v četrtek pa je njegov državni sekretar Aleš Mihelič na srečanju v Novem mestu z belokranjskimi župani spregovoril o infrastrukturnih projektih države v Beli krajini.

V Ribnici je Vrtovec povedal, da je ministrstvo za infrastrukturo v medresorsko usklajevanje danes poslalo poroštveni zakon za gradnjo hitre ceste oz. ceste tretje razvojne osi od Malin do Metlike in Črnomlja.


Minister za delo Janez Cigler Kralj je obiskal domove starejših občanov (DSO). Govorili so o zahtevnih razmerah glede covida-19, pa tudi naložbah v oskrbo starejših. Izpostavil je izgradnjo doma v Osilnici, kjer bosta dve tretjini namenjeni za DSO, tretjina pa za rehabilitacijski center URI Soča.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je opravil več ločenih srečanj z župani in načelniki upravnih enot. Ob tem se je s sogovorniki dotaknil tudi aktualnih epidemioloških razmer, ki vplivajo na dostopnost storitev javne uprave.

Minister za obrambo Matej Tonin je obiskal kočevsko občino, enoto za specialno delovanje Slovenske vojske v Kočevski reki in Prostovoljno gasilsko društvo v Metliki, minister za finance Andrej Šircelj pa Kmetijsko zadrugo Trebnje-Krka v Trebnjem, Finančni urad Novo mesto in metliško podjetje Beti.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je imel na programu med drugim obisk črnomaljske Komunale, Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob na Mirni, novomeške probacijske enote in novomeškega okrožnega sodišča. Minister za kulturo Vasko Simoniti pa je imel v programu obiska sestanek s predstavniki Rokodelskega centra Ribnica in Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto ter ogled knjižnice frančiškanskega samostana Nova štifta pri Ribnici in muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči.

Kmetijski minister Jože Podgoršek, ki se je na Dolenjskem in v Beli krajini mudil že v četrtek, pa je danes med drugim obiskal ekološko kmetijo Kocjančič v Kočevski reki in tamkajšnjo podjetje Snežnik. V Kočevju je obiskal družbo Slovenski državni gozdovi in na Mirni podjetje Dana.

Minister za razvoj in EU kohezijsko politiko Zvone Černač se je med drugim sestal z županoma Kostela in Dobrepolja. Kot je zatrdil, bodo pri programiranju evropskih sredstev upoštevali posebnosti oz. specifike posameznih občin.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je med drugim v Loškem potoku sešla z vodstvoma občin Loški potok in Osilnica, v Dobrniču je obiskala rojstvo hišo misijonarja Friderika Ireneja Barage in se tam sestala s trebanjskim županom Alojzijem Kastelcem. Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič pa si je ogledal podjetje Yaskawa Europe Robotics v Kočevju, črnomaljski podjetniški inkubator in obiskal novomeško Fakulteto za informacijske študije.

Minister za zdravje Janez Poklukar, okoljski minister Andrej Vizjak in notranji minister Aleš Hojs se vladnega obiska niso udeležili. Na obisku jugovzhodne Slovenije so sodelovali tudi predstavniki drugih ministrstev in državni sekretarji.