hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

sveca Ekipa24.si

Tragedija! Nogometaš storil samomor! Vrgel se je ...

george-reeves Odkrito.si

Je Georgea Reevesa ubil Superman?

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Novice Brežice/Šentvid pri Stični

Vlada zagotovila nujna sredstva tudi za Splošno bolnišnico Brežice

Piše: STA

Čas objave:
20.12.2019 06:29

Vlada je na včerajšnji seji zagotovila sredstva za pokrivanje neporavnavnih obveznosti bolnišnic v Murski Soboti, Brežicah in na Ptuju in s tem zagotovila nadaljnje nemoteno izvajanje zdravstvene dejavnosti in zdravstvene oskrbe prebivalcev na teh območjih. Vsaki od omenjenih bolnišnic pripada nekaj več kot 320.000 evrov proračunskih sredstev.

S temi sredstvi bodo v bolnišnicah po navedbah ministrstva za zdravje poplačali del neporavnanih zapadlih obveznosti do dobaviteljev in do uporabnikov enotnega kontnega načrta z zamudo plačil nad 60 ali 120 dni.

Ob tem je vlada sanacijskim upravam bolnišnic naložila, da pripravijo predlog trajnejše rešitve za zagotovitev vzdržnega poslovanja ob pripravi novelacije sanacijskega programa v letu 2020, so sporočili po današnji seji vlade.

V Splošni bolnišnici Brežice znašajo neporavnane zapadle obveznosti okoli 1,4 milijona evrov, kar predstavlja skoraj osem odstotkov letošnjih prihodkov bolnišnice. Neporavnane zapadle obveznosti naraščajo zaradi nujnih investicijskih vlaganj in dviga stroškov za plače in druge osebne prejemke.

Vlada je včeraj zagotovila tudi sredstva za nemoteno poslovanje Centra za zdravljenje bolezni otrok s sedežem v Šentvidu pri Stični v višini nekaj več kot 175.000 evrov in mu naložila pripravo predloga trajnejše rešitve za zagotovitev vzdržnega poslovanja ob pripravi programa dela in finančnega načrta za leto 2020.
V tem centru se je likvidnostna situacija letos zaostrila zaradi nezadostnega financiranja programov in storitev na sistemski ravni, plačila projektne dokumentacije za načrtovano novogradnjo novega bolnišničnega objekta in večje realizacije zdravstvenih storitev. Kot izhaja iz vladnega sklepa, zapadle obveznosti znašajo 175.000 evrov, kar predstavlja sedem odstotkov celotnih prihodkov.

Centru za zdravljenje bolezni otrok dobavitelji že grozijo z ustavitvijo dobav, saj kljub pogajanjem in dogovarjanjem ne uspejo več zadrževati plačil. Z denarjem, ki ga je včeraj odobrila vlada, se bo po napovedih ministrstva za zdravje zagotovilo nemoteno poslovanje centra in preprečilo škodljive materialne posledice na izvajanje programa javne zdravstvene dejavnosti.