mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Voda za vse - ne prezrimo nikogar

Piše: STA

Čas objave:
22.03.2019 10:21

Danes obeležujemo svetovni dan voda, letos pod sloganom Voda za vse - ne prezrimo nikogar. Številni dogodki na temo upravljanja z vodami so se zvrstili že tekom tedna, dogajanje pa bo danes doseglo vrhunec s predavanji, posveti in prireditvami ter tudi protestom, ki ga v Ljubljani z namenom zaščite Mure pripravlja Zveza društev Moja Mura.

Leta 1993 je Generalna skupščina ZN razglasila 22. marec za svetovni dan voda. S tem je želela svetovno javnost opomniti na pomen vode in na nujnost dobrega gospodarjenja z vodnimi zalogami.

Glavna tema letošnjega svetovnega dneva voda je Voda za vse - ne prezrimo nikogar. ZN ob tej priložnosti izpostavljajo možnosti dostopa do čiste pitne vode in do ustreznih sanitarij za vse ljudi, kar je tudi eden od globalnih ciljev trajnostnega razvoja: do leta 2030 vsem zagotoviti tako dostop do pitne vode in sanitarne ureditve kot tudi trajnostno gospodarjenje z vodnimi viri.

V Sloveniji smo pravico do pitne vode leta 2016 zapisali v ustavo, a kljub temu okoli 130.000 Slovencev še vedno ne ve, kakšno vodo pije, so opozorili strokovnjaki ta teden. Gre za posameznike, ki nimajo dostopa do javnega vodovoda in se z vodo oskrbujejo iz lastnih zajetij.

Sicer je oskrba z vodo v Sloveniji ena najbolje urejenih javnih služb, menijo v Zbornici komunalnega gospodarstva. Pitje vode iz pipe je bolj zdravo in okolju prijaznejše kot uživanje vode iz plastenk, zato so v slovenskih komunalnih podjetjih tudi pripravili pobudo Voda iz pipe, katere cilj je, da bi pitje vode iz pipe postalo vsakodnevna praksa.

Izzivi se pojavljajo na področju odvajanja voda, kjer država načrtuje opremljanje z javno kanalizacijo v naseljih, v katerih živi okoli 78 odstotkov prebivalcev države. Za okoli 445.000 prebivalcev pa se bodo rešitve iskale drugače, predvsem z individualnimi sistemi za odvajanje in čiščenje.


Pri javni kanalizaciji država beleži napredek, a napreduje počasi in zamuja z roki. Približujejo pa se tudi roki za ureditev odvajanja in čiščenja odpadne vode v manjših naseljih in tam, kjer se bodo iskale individualne rešitve, a so ti projekti predolgo stali ob strani, je opozorila članica upravnega odbora Slovenskega društva za zaščito voda Brigita Jamnik.

Pri zagotavljanju vode za vse bo treba pomisliti tudi na tiste, za katere je strošek pitne vode previsok zaradi prenizkih prihodkov. Še ena od odprtih tem je oskrba z vodo in ureditev sanitarij za romsko prebivalstvo.