kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Nm

Vodotoki rek naraščajo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.03.2013 06:54

Vreme ne prizanaša, ob tem da je poskrbelo za oblačno podobo praznikov, bo še precej mokro in tudi belo. Padavine se bodo do nedelje okrepile, dež pa bo ponekod prehajal v sneg. Močno bodo narasli vodotoki rek. Poročajo že o proženju plazov.

Opozorilo ARSO ob 18. uri

Poplavlja Ljubljanica na Ljubljanskem barju, prav tako je pričela poplavljati reka Krka na območju pogostih poplav. Pretok Ljubljanice ponovno narašča in znaša v Mostah 200 m3/s. Pretok Krke v Podbočju znaša 221 m3/s in še narašča.

Ponoči se bo naraščanje rek v večjem delu države okrepilo. Opozorilne vrednosti pretokov lahko presežejo manjše reke na širšem območju vzhodne Slovenije, na Notranjskem in Dolenjskem, v slovenski Istri ter v porečjih Kolpe, Reke in Vipave.

Zlasti v ravninskem svetu Pomurja in Podravja lahko zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti vodotokov prihaja do razlivanj na ravninskih območjih. Reka Vipava na vodomerni postaji v Mirnu lahko v nedeljo v jutranjih urah doseže pretok med 200 in 250 m3/s.
Poplavljena območja se lahko razširijo.

V nedeljo in v noči na ponedeljek bosta močneje narasli kraški reki Ljubljanica in Krka s pritoki. Pri tem lahko Ljubljanica na v.p. Moste doseže pretok med 250 in 280 m3/s, Krka v Podbočju pa okrog 350 m3/s. Poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh še povečevale.

POPLAVLJANJE MORJA
Ob slovenski obali bo v teh dneh povišano plimovanje morja. Ob večerni plimi med 22. in 1. uro lahko morje doseže 310 cm na mareografski postaji v Kopru in ob tem poplavi nižje dele obale.



Zaradi plazu je na Bledu popolna zapora Kolodvorske ceste med železniško postajo in Veliko Zako.

Ob 20.30 se je nad stanovanjko hišo v naselju Srečka Kosovela občina Zagorje ob Savi sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Zagorje mesto so plaz površine okoli 60 kvadratnih metrov pokrili s PVC folijo. Obveščene so bile pristojne službe v občini Zagorje ob Savi. Plaz še ne ogroža stanovanjskega objekta.

Ob 7.30 uri je snežni plaz zasul cesto Sorica - Soriška planina. Cesta je neprevozna.

Po podatkih Centra za obveščanje je v petek popoldne v Velenju meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Že dopoldne pa je v Breznem v občini Podvelka manjši zemeljski plaz zasul lokalno cesto, tako da so morali z nje gasilci odstraniti okoli 3 kubične metre zemeljskega plazu.

Med 21.00 in 23.30 je bilo ob slovenski obali povišano plimovanje morja. Morje je prestopilo rob obalne črte in zalilo najnižje dele obale. V Piranu je delno zalilo pomol, okoli 20 cm cestišča na Kidričevem nabrežju in plažo pred Hotelom Piran.



Danes lahko opozorilne vrednosti pretokov presežejo manjše reke na širšem območju vzhodne Slovenije, na Notranjskem in Dolenjskem, v slovenski Istri ter v porečjih Kolpe, Reke in Vipave.

Zlasti v ravninskem svetu Pomurja in Podravja lahko zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti vodotokov prihaja do razlivanj na ravninskih območjih.

Predvidoma danes zvečer in v noči na nedeljo se bo naraščanje rek v večjem delu države okrepilo. Poplavljena območja se lahko razširijo. Reka Vipava na vodomerni postaji v Mirnu lahko v nedeljo v jutranjih urah doseže pretok med 200 in 250 m3/s.

V nedeljo in v noči na ponedeljek bosta ponovno močneje narasli tudi kraški reki Ljubljanica in Krka s pritoki. Pri tem lahko Ljubljanica na v.p. Moste doseže pretok 280-300 m3/s, Krka v Podbočju pa okrog 350 m3/s. Poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh še povečevale.

Ob slovenski obali bo v teh dneh povišano plimovanje morja. Ob večerni plimi med 22. in 1. uro lahko morje doseže 310 cm na mareografski postaji v Kopru in ob tem poplavi nižje dele obale.