Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Radeče

Mednarodna vojaška vaja tudi v Radečah

Piše: R.K.

Čas objave:
17.05.2021 09:21

Od danes do sobote, 22. maja, bo v Sloveniji že devetič potekala mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2021 Adriatic Strike), na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenega ognja.

Na letošnji vaji, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva iz vojaškega letališča Cerklje ob Krki, se bodo usposabljali že certificirani kontrolorji združenega ognja, posadke strelskih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja ter pripadniki specialnih enot. Sodelujoče zmogljivost na združenih vajah Jadranski udar 2021 in Zvezdni videz 2021 (angl. Astral Knight), bodo izvedle skupno urjenje v postopkih reševanja in iskanja.

Na vaji se pričakuje okoli 650 udeležencev, od tega približno 200 pripadnikov iz 20 zavezniških in partnerskih držav, in sicer; Avstrije, Belgije, Bosna in Hercegovina, Češke, Črne gore, Danske, Francije, Grčija, Hrvaške, Italije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije in Združenih držav Amerike.

Usposabljanje kontrolorjev ognja bo potekalo na petih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, na območju občin Tolmin in Kobarid, Radeč, Moravskih Toplic ter širšem območju Kamniško Savinjskih Alp, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo.


Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 18. ter 21. in 23. uro. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

Jadranski udar 2021
Jadranski udar 2021
R.K.

V Radečah bodo glavne aktivnosti potekale na reki Savi in na obrobju mesta proti Čelovniku in Hotemežu. Izvajali se bodo v manjši meri premiki 3-5 vojaških vozil (terenska vozila, kamion, kombinirana) in vožnja z vojaškimi čolni po reki Savi gorvodno in dolvodno od mesta vkrcavanja na pomolu v Radečah v smereh Vrhovega, Zidanega mostu in Suhadola. Skupno bo aktivno sodelovalo cca 45 do 50 vojakov, sestavljenih iz 3 oddelkov protizračne obrambe, ter dodatno opremljenih z lanserji, radarjem in tremi protiletalskimi topovi (neaktivni – samo kot cilj za letala). V tem času bodo zračni prostor nad Radečami, Vrhovim, Laškim, Sevnico in Planino, preletavala letala in helikopterji, ki se bodo v glavnem zadrževala na področju med naštetimi kraji. Povečane letalske aktivnosti bomo izvajali v treh dnevnih obdobjih: od 09:00 do 12:00, od 14:00 do 18:00 ter od 21:00 do 23:00.

Na letališču Cerklje ob Krki bo stacioniranih večina letal in helikopterjev sodelujočih držav in Slovenske vojske. Glavne aktivnosti bodo potekale v času med 17. in 21. majem, ko bo bistveno povečan zračni promet nad letališčem in v celotnem Posavju, tako v dnevnem kot tudi v nočnem času.

Po cestah ne pričakujemo večjih premikov, razen v soboto 22. maja, ko bo večina udeležencev odhajala domov. V petek, 21. maja, se bodo vsi scenariji na delovnih točkah končali najkasneje ob 12. ure.