horned-viper-1329241_1920 Svet24.si

Marina je med nabiranjem špargljev ugriznil ...

Marjeta Zelenko Svet24.si

Marjete niso videli že od srede zvečer

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

djokovic Ekipa24.si

Nole se je fotografiral z mladeniči in iz žepa ...

Karel in Camilla pa naj bi imela kar nekaj problemov zaradi njegove zagledanosti v igralko Odkrito.si

Camilla BESNA, ker naj bi se Karel ogrel za drugo ...

timi zajc Ekipa24.si

Njen največji junak: Zajca po izjemnem poletu ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Vremenoslovci napovedujejo novo snežno pošiljko

Piše: STA

Čas objave:
22.01.2019 13:00

Slovenijo bo danes pobelila nova snežna pošiljka. Čez dan bo večinoma snežilo le v jugovzhodnem delu države, ponoči pa se bo sneženje okrepilo in zajelo celo državo. Zapadlo naj bi od pet do deset centimetrov novega snega, kljub temu da sledi obdobje suhega vremena, pa bodo temperature povsem zimske, pravijo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Temperature bodo vztrajale okoli ledišča tudi na Obali, zato bo tudi tam predvidoma zapadel kakšen centimeter snega, še dodajajo na Arsu.

V sredo se bo sneženje čez dan umirilo. Občasno bodo snežinke naletavale le še na Notranjskem, ob morju pa bo sneg prešel v dež.

Največ padavin bo po napovedi zapadlo na Notranjskem in Kočevskem, kjer bo nova snežna odeja debela okrog 15 centimetrov, v višjih legah pa bo zapadlo do 20 centimetrov snega.

Na agenciji še dodajajo, da bo sneg suh in se bo zato obdržal.Vreme bo do konca tedna predvidoma suho, od ponedeljka naprej pa so možne nove snežne padavine. Vseskozi bodo sicer prevladovale zimske snežne razmere, saj se bodo temperature vseskozi gibale okoli ali pod lediščem.

Agencija za varnost prometa (AVP) je pred prihajajočo novo pošiljko snega opozorila voznike na varnost na cesti. V zimskih razmerah se namreč podaljša zavorna pot, lahko pride do zanašanja vozila, oteženo je spreminjanje smeri, pod brisalci se pogosto nabira sneg, zaradi česar se poslabša vidljivost iz vozila. Vsi ti dejavniki pa še dodatno povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč, so zapisali na svoji spletni strani.

Dodali so, da je zato pomembno, da vozniki vnaprej predvidijo dejavnike, ki povečujejo tveganje, in se nanje pravočasno in pravilno odzovejo, ob tem pa ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in vožnjo prilagodijo tako razmeram na cesti kot tudi prometu.

Spomnili so še, da je treba v primeru snega ali snežne brozge na cestišču prilagoditi tudi varnostno razdaljo in hitrost. Med vožnjo pa naj se vozniki izogibajo pogostemu prestavljanju prestav ter sunkovitim premikom in naglim spremembam hitrosti.