902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

lpp, avtobus, promet Svet24.si

To je služba, ki je ne spustijo iz rok do ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Anastasija Jović Njena.si

POP TV preseneti z novo voditeljico

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Metlika

Vrtcu Metlika Jabolko kakovosti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.12.2015 09:21

CMEPIUS nacionalna agencija programa EU – Erazmus+ je Otroškemu vrtcu Metlika podelila nacionalno priznanje Jabolko kakovosti.

Nacionalna priznanja Jabolka kakovosti podeljujejo najboljšim zaključenim projektom programa Vseživljenjsko učenje. Nagrajeni projekti izstopajo s svojo vsebino, mednarodnim sodelovanjem in vključevanjem različnih partnerjev ter dosegajo pomembne rezultate.

Letošnja razglasitev najboljših projektov je potekala 10. decembra 2015 v Ljubljani. Zbrane sta nagovorili dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport in dr. Alenka Flander, direktorica CMEPIUS-a. Podelitev, ki jo je povezovala Bernarda Žarn, so popestrili učenci iz Osnovne šole Nove Jarše in dijaka iz Gimnazije Kranj.

Nacionalna agencija CMEPIUS je na podlagi projektne dokumentacije predlagala mednarodne projekte v ocenjevanje. Zunanji ocenjevalci so izbrali najboljše projekte na podlagi petih kriterijev kakovosti, ki so sledili ciljem programa Vseživljenjsko učenje:

• upravičenost projekta,
• rezultati projekta,
• vodenje projekta,
• trajnost projekta in

• kreativnost ter inovativnost projekta.

Na podlagi ocen zunanjih ocenjevalcev je Otroški vrtec Metlika za izveden projekt Skupni jezik igrač prejel v kategoriji Comenius šolska partnerstva SREBRNO plaketo Jabolko kakovosti 2015. Nagrado je na svečani podelitvi prevzela Marijanca Kolar, koordinatorica projekta in ravnateljica Otroškega vrtca Metlika. Mednarodni projekt Skupni jezik igrač se je v Otroškem vrtcu Metlika pričel avgusta 2013 in je trajal do julija 2015. V dvoletnem projektu je sodelovalo 6 držav (Turčija, Bolgarija, Hrvaška, Latvija, Norveška in Slovenija). V vrtcu je v ožjem timu sodelovalo 11 strokovnih delavk, koordinatorica projekta je bila Marijanca Kolar. Za prijavo in sodelovanje v projektu so se odločili, ker so želeli v vrtec vnesti evropsko dimenzijo, ki bi pedagoškim delavcem prinesla neprecenljive izkušnje na profesionalnem, izobraževalnem in osebnem nivoju ter bi prispevala tudi k razširitvi in dopolnitvi ustaljenega kurikula.

Pričakovali so, da bo sodelovanje v projektu omogočilo otrokom, staršem in zaposlenim doseči in izboljšati določena znanja in spretnosti, ne samo na področju teme projekta, temveč tudi na področju timskega dela, odnosov med ljudmi, planiranja in izvajanja projektnih aktivnosti ter uporabi informacijsko komunikacijske tehnologije.

Projekt se je ukvarjal z vlogo igrač v učnem procesu kot temeljnim orodjem, ki je pomagal otrokom občutiti in raziskovati svet ter razvijati njihove kognitivne, socialne in psihomotorične kompetence. Preko projektnih aktivnosti skozi celoten čas trajanja projekta ponudili veliko novih dejavnosti. Teme so uspešno vključevali v obstoječe kurikularne vsebine.

Vrtec se je z vključitvijo v projekt predstavil staršem, lokalni skupnosti, ostalim vrtcem ter preko različnih aktivnosti poskrbel za prepoznavnost v lokalnem in širšem okolju. Zaposlenim delavcem je projekt na mednarodni ravni omogočil tudi primerljivost z ostalimi projektnim partnerji iz različnih evropskih držav. Dobili smo priložnost spoznati nova učna okolja, šolske sisteme in preverjati v praksi različne organizacijske in pedagoške metode. Na podlagi le-tega so dvignili kvaliteto dela ter ustaljenim metodam dela dodali nove. Vzpostavili so tudi dragocene poklicne in osebne stike s kolegi partnerskih vrtcev.