Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Metlika

Vsako malo delo, prinese veliko zadovoljstvo

Piše: RK Metlika, Z.K.

Čas objave:
08.05.2020 10:32

8. maja 2020 je svetovni dan Rdečega križa, to je tudi dan, ko se začenja Teden Rdečega križa Slovenije. Enote Pošte in v primeru sprostitve javnega prometa tudi postajališča Slovenskih železnic in avtobusne postaje, bodo do vključno 15. maja vsem poštnim pošiljkam in vozovnicam dodale doplačilne znamke in  vozovnice v vrednosti 0,17€. Vsa tako zbrana sredstva v Rdečem križu Slovnije namenijo izvajanju humanitarne dejavnosti na nacionalni in lokalnih ravneh.

Iz Rdečega križa Metlika so ob tej priložnosti poslali sporočilo za javnost:

Novi izzivi
"Delo na Rdečem križu ni samo delo, ampak je način življenja. V letošnjem letu pa je bilo naše poslanstvo vezano na novo nastalo situacijo, ki nas je postavila pred nove izzive. Glede pojava pandemije koronavirusa smo tudi na Rdečem križu Metlika sprejeli nove oblike dela, standardni programi pa so bili začasno ustavljeni. Če pa pogledamo globalno pa je bilo dosti več pomoči in aktivnosti ob izvajanju nalog v času aktivacije RK Metlika od 9.3.2020 do 8.5.2020. Sama organizacija v taki situaciji ne more narediti vse, zato je pomembno in potrebno tesno sodelovanje z občino in lokalno skupnostjo, katero je bilo pri nas v Metliki zelo dobro. Ob vsem tem pa gre zahvala medijem, da so javnost obveščali o vseh spremenjenih oblikah dela, kontaktih in informiranje občanov.


Svet se spreminja
Glede na situacijo v Metliki, kjer se je virus pojavil med prvimi, smo se v RK Metlika takoj organiziral.Poskrbeli smo za vse ukrepe za pridobitev nujne zaščitne opreme za prostovoljce in člane ekip prve pomoči (PP). Pregledali smo število prostovoljcev, ki jih je za normalne razmere veliko, v teh kritičnih trenutkih pa smo jih potrebovali še več. Kot člani štaba CZ občine Metlika pa smo poleg svojih nalog prevzeli tudi naloge, ki nam jih razporedi štab CZ. Tako poskrbimo za dostavo hrane starejšim (prej v pristojnostih DSO), urejanje dodatnih prostorov v DSO za dodatne potrebe negovanja stanovalcev, delo na recepciji DSO, skrb za izhodno in dohodno pošto ZD (recepti, zdravila, naročila …), organiziramo varstvo otrok za zaposlene v nujnih službah, dovoz hrane in zdravil občanom v samoizolaciji … Na terenu smo imeli dnevno več kot 20 prostovoljcev. Enkrat tedensko smo poskrbeli tudi za dostavo zdravil državljanom HR, zavarovanci republike SLO.
Na terenu smo opažali veliko stisk, predvsem pri starejših in bolnih. Odzivali smo se na vse klice po pomoči, tudi če je šlo le za potrebo po pogovoru.
Težave so tudi v družinah, kjer imajo otroci v normalnem času subvencionirano prehrano. Sedaj so ti otroci doma in mnoge družine več ne zmorejo stroškov za nakup prehranskih artiklov. Potrebujejo našo pomoč. Tako smo se s prošnjami za pripravo tedenskih paketov za te družine obrnili na trgovska podjetja.
Ljudje so se počutili kot v tihi vojni, kjer jih bombardirajo različne informacije. Kako sedaj od reagirati, kaj je prav zame? Ali bo tudi sosed ravnal kot je prav? Veliko vprašanj, malo možnosti za pogovor, malo možnosti, da bi z gibanjem sprostili nakopičeno tesnobo.
Opazili smo, koliko pomeni že prijazna beseda, kaj šele paket tako potrebne hrane oz. kratek sprehod na svežem zraku oskrbovancev doma starejših Metlika, ko si bil tri tedne samo v svoji sobi. Številni prostovoljci smo se trudili, da odgovorimo v najkrajšem možnem času na potrebe, stiske, ki se pojavijo.

Opravljeno delo od 9.3.2020 do 8.5.2020
V devetih tednih izvajanja omenjenih nalog smo z 38 prostovoljci in člani ekip PP RK Metlika opravili 4.570 ur prostovoljnega dela. V tem času smo:
• razdelili več kot 18 ton hrane,
• dostavili več kot 500 paketov hrane na dom,
• preskrbeli za dostavo iz lekarne in trgovine za več kot 90 občanov,
• dostavili 58 kosil vsak dan,
• prevozili več kot 250 km dnevno,
• za Zdravstveni dom Metlika smo organizirali posredovanje dokumentov in zdravila za več kot 400 oseb,
• se dnevno pogovarjali z več kot 20 ljudmi v stiski,
• dnevno opravljali različne naloge v Domu starejših občanov Metlika (10 prostovoljcev)

Kot sekretarka RK Metlika sem izredno ponosna, da imamo v naših vrstah tako predane in srčne prostovoljce. Izrekam jim velik HVALA v svojem imenu in imenu RK Metlika v želji, da bomo svoje poslanstvo še naprej opravljali s takšnim entuziazmom kot do sedaj.

Donacije
V tem času so se odzvali števni donatorji: Občina Metlika, OŠ Metlika, OŠ Podzemelj, trgovina Hofer, pekarna Don Don, Mercator, RKS, KZ Metlika, Partner Metlika, Hotel Bele krajina Metlika, Gostilna Budački  Metlika, Pecerija Pild Metlika, Pletisa Metlika, EvroStroj d.o.o. Metlika, Avtomehanika Bezek Metlika, Klimatizacija Muc Metlika, Mežme Metlika, BB Bar Metlika, Zrnje Metlika, trgovina Tuš Metlika, zidarstvo in fasaderstvo Elvir Hodžić s.p. Metlika, Status d.o.o. Metlika, Viga zavarovalniško zastopanje d.o.o. Metlika, Matjaž Peršič s.p. in aktivisti KORK Podzemelj.
Iz srca se jim vsem zahvaljujemo, ker mislijo na nas in predvsem na občane v stiski.

Kaj nam je prineslo to obdobje?
Vsaka kriza je priložnost za zbliževanje in se iz nje nekaj naučimo, spremenimo in prevetrimo način življenja in naših medsebojnih odnosov. Kak odnos vzpostaviš pa je odvisni od vsakega posameznika. Skratka zmagala je solidarnost, medsebojno povezovanje, ustvarjalnost in složnost. Stopili smo skupaj in naredili veliko dobrega. Ob rahljanju ukrepov smo začutili veliko olajšanje med občani. Enotno smo združili veliko pozitivne energije, da smo premagali strah med ljudmi. So pa tudi momenti, ko je ob izvajanju nalog tudi prostovoljcu najtežje, kajti vse ni odvisno le od ene osebe. Veliko pomeni jo osebni stiki a so bili v tej situaciji močno okrnjeni.

Dobrodelna akcija -požar
Začeli smo jo 28. 4. Sredstva pa bomo zbirali do 1. 7. 2020.
Sporočamo , da smo do danes v omenjeni akciji zbrali 5.020 EUR pomoči  za obnovo po požaru pri družini Dragovan iz Drašičev pri Metliki. Odziv donatorjev iz številnih krajev po Sloveniji je izjemno velik. Po besedah družine Dragovan pa je velik tudi odziv pomoči v materialu in delu.
Z dobrodelno akcijo ob požaru  nadaljujemo, zato ostaja prošnja za vašo pomoč. Ob zaključku pa bomo objavili seznam vseh dobrotnikov in donatorjev.  Iskrena in velika HVALA za hiter in velik odziv pomoči strani Rdečega križa Metlika, kot nosilca akcije. Sredstva lahko nakažete na TRR (Rdeči križ Metlika)02994-0019199751; sklic:00 2020s pripisom„požar".
 
V Tednu rdečega križa naj vas spomnim samo še na to, da vsako malo dobro delo prinese veliko zadovoljstvo tistemu, ki ga naredi, " je še zapisala sekretarka Rdečega križa Metlika Zalka Klemenčič.