prijateljstvo Dobra karma

Zgodba o dveh bratih vam morda reši odnos

Čuki Svet24.si

Čuki v pesmi kihajo in kašljajo, da bi nas ...

evri denar xx Reporter.si

Pomoč samozaposlenim: Obrazec sem v petek ...

Praznovanje stoletnice v Domu starejših občanov Fužine Svet24.si

FOTO: V fužinskem domu starejših občanov ob ...

20200312-00994837 Necenzurirano

Afera maske: Počivalškovi ujeti na laži

miljana kulic Odkrito.si

Zadruga: Popljuvala očeta svojega otroka

Cristian Baranašič Njena.si

Zmagovalec šova v solzah, umrla je njegova ...

Novice Novo mesto

Vse več vlog za vzdrževane družinske člane oddanih elektronsko

Piše: STA

Čas objave:
17.01.2020 09:56

Rok za oddajo vloge za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane je tudi letos 5. februar, na Finančni upravi RS (Furs) pa zavezance spodbujajo, naj to storijo elektronsko. Za ta način se sicer odloča vedno več zavezancev.

Na Fursu si že vrsto let prizadevajo, da bi zavezance spodbudili k elektronskemu poslovanju, saj to zanje prinaša izrazite prednosti pred oddajo vloge v papirni obliki. Prav tako imajo možnost uporabe predizpolnjenega obrazca z lanskimi podatki, vračilo dohodnine dobijo 13 dni prej ter so avtomatsko vključeni v Fursovo nagradno igro Vklopi razum, vzemi račun. Mobilna aplikacija zavezancem tudi omogoča, da svojo oddano vlogo do 5. februarja še popravijo, če to želijo.

Potem ko so lani zavezancem prvič ponudili možnost, da lahko vlogo oddajo prek mobilne aplikacije eDavki, se je delež elektorsko oddanih vlog močno povečal. Lani je vlogo oddalo elektronsko 66 odstotkov več zavezancev kot leta 2018, letos so do 14. januarja v elektronski obliki prejeli že skoraj 140 odstotkov več vlog kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz Fursa.

Še vedno pa je med približno 250.000 vlogami za vzdrževane družinske člane, kolikor jih prejmejo vsako leto, kar tri četrtine vlog v papirni obliki. To za Furs pomeni veliko administrativno breme, poleg tega je večja možnost napak, ki vodijo v napačne informativne izračune dohodnine in posledično pride do ugovorov, zato zavezance pozivajo, naj vlogo oddajo elektronsko.

To lahko storijo prek spletnega sistema eDavki ali mobilne aplikacije eDavki. Na portalu eDavki je objavljen tudi program za testni izračun dohodnine, ki je lahko zavezancem v pomoč pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.