Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Vstop v meteorološko zimo in navajanje na minus

Piše: STA

Čas objave:
02.12.2019 08:10

Vstopili smo v meteorološko zimo, najhladnejši čas leta. Nedeljsko jutro so v Sloveniji letnemu času primerno zaznamovale nizke temperature, saj so se te po precej jasni noči v večjem delu države spustile pod ničlo.

Najnižjo temperaturo so včeraj ob 7. uri izmerili na Kredarici, in sicer minus devet stopinj Celzija, tam je trenutno tudi okoli 2,5 metra snega. V Kočevju so namerili minus 4,3 stopinje, v Črnomlju pa minus tri stopinje Celzija. Temperature pod lediščem so sicer včeraj zjutraj namerili v večjem delu Slovenije.

Dnevi, ki bodo sledili, bodo tudi bolj hladni z jutranjimi temperaturami pod ničlo in dnevnimi do pet stopinj, suho bo in dokaj sončno ter z jutranjo meglo po nižinah. V drugi polovici tedna bo znova topleje, saj bodo temperature v nižinah narasle na blizu deset stopinj Celzija čez dan. 

Meteorološka jesen, ki se je zaključila v soboto, je bila letos med najtoplejšimi v zadnjih 60. letih, navajajo na Arsu. September ni bistveno odstopal od običajnih razmer, oktober je bil zelo topel, suh in sončen, november pa prav tako zelo topel, a moker in siv mesec.



Po doslej zbranih in še ne povsem preverjenih podatkih bo letošnji november na državni ravni okoli tri stopinje toplejši od dolgoletnega povprečja in verjetno šesti najtoplejši od leta 1961, je Arso v četrtek objavil na družbenem omrežju Facebook.

Največji temperaturni odklon je bil po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije, znašal je okoli 3,5 stopinje Celzija. Daleč najtoplejši november od sredine 20. stoletja je sicer bil v letu 1963 s povprečnim odklonom 4,4 stopinje Celzija. Malo manj topla sta bila novembra v letih 2002 in 2014.

Višina padavin je bila novembra povsod po Sloveniji nad dolgoletnim povprečjem. Skladno z obilnim in pogostim dežjem je bilo trajanje sončnega vremena zelo majhno, krepko pod dolgoletnim povprečjem. V večjem delu Slovenije do vključno 27. novembra nismo našteli niti 40 ur sončnega vremena, nad 50 ur pa je bilo sonca le v večjem delu Primorske in ponekod na severovzhodu Slovenije. V dolgoletnem povprečju je sončnih ur novembra večinoma med 70 in 90 ur, na Primorskem malo nad 100 ur, na Kredarici 120 ur. Kot kaže, bo november na državni ravni drugi ali tretji najmanj osončen od leta 1961, so še navedli na Arsu.