kralj charles, luton, jajce Svet24.si

FOTO: V kralja Karla že drugič zalučali jajce

klemen volontar Svet24.si

Slovenski gorski reševalci zaviti v črnino, po ...

Tatjana Bobnar_11 Necenzurirano

Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba

robert golob pl2 Reporter.si

Golob je tako učinkovito likvidiral opozicijo, da...

hrvaska Ekipa24.si

Nepričakovan zaplet! Slovenski novinar hrvaškega...

kirstie-alley3 Odkrito.si

Poslovila se je Kirstie Alley

umor, robert pevec, dravograd Ekipa24.si

Nekdanji slovenski reprezentant za umor žene ...

Novice Kočevje/Ljubljana

Nesreča v Melaminu ni vplivala na pitno vodo

Piše: STA

Čas objave:
17.06.2022 08:01

Preiskave vzorcev vode, vzetih iz vrtin in zajetij na Kočevskem 6. in 7. junija, so pokazale, da v preiskanih virih pitne vode ni zaznati vpliva industrijske nesreče, do katere je prišlo 12. maja v Melaminu. Poročilo o tem, ki ga je objavil NIJZ, tako potrjuje ugotovitve vzorcev vode, vzetih konec maja.

Tokratna analiza je zajela vzorce 12 zajetih in vrtin. Med drugim so preverjali vsebnost petih spojih, ki bi lahko v vodo prišle zaradi nesreče v Melaminu, med drugim epiklorhidrina, dietilentriamina in formaldehida. Koncentracija vseh treh je bila v vseh vzorih pod mejo zaznavnosti oziroma določljivosti.

"Glede na rezultate meritev ter na prejšnje preiskave v sklopu spremljanja morebitnih vplivov nesreče v Melaninu menimo, da nesreča ni vplivala na kakovost vode v vrtinah in zajetjih", so zapisali v poročilu.Podobno analizo je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izvedel na podlagi vzorcev, odvzetih 24. in 25. ter 30. in 31. maja na 11 virih pitne vode, za katere je po oceni Agencije RS za okolje ugotovljena verjetnost povezave s širjenjem onesnaževal po nesreči v Melaminu. Tudi takrat so ugotovili, da na preiskanih vzorcih ni bilo zaznati vpliva nesreč. Na tej podlagi so 7. junija tudi preklicali preventivne omejitve uporabe pitne vode na kočevskem.

NIJZ sicer v poročilu predlaga, naj se spremljanje stanja kakovosti vode nadaljuje.