Aljoša Bagola , izgorelost Svet24.si

Avtor najbolj prodajane knjige lanskega leta o ...

ratitovec Svet24.si

FOTO: Smučar na Ratitovcu sprožil plaz, ta je ...

java, semeru, vulkan, ognjenik Svet24.si

Izbruh ognjenika usoden za 13 ljudi

marko milosavljevic bobo Reporter.si

Pri medijski hobotnici SDS gre za zavestno ...

FFYh_3dXsAgvQ6p Necenzurirano

Kje je Borut Pahor? Igra se z lego kockami ...

gino-podgornik Njena.si

Kaj se skriva za Ginovo brezskrbno podobo?

tina maze Ekipa24.si

TINA MAZE spet navdušila! Ko ji je njena ...

Novice Ljubljana

Pod posebnimi pogoji zopet mogoči obiski v domovih za starejše

Piše: STA

Čas objave:
30.04.2020 14:04

Od danes naprej bodo lahko domovi za starejše svojcem oskrbovancev znova omogočili obisk, a pod posebnimi pogoji, je na novinarski konferenci pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Kot je dejal, so se za to odločili glede na sproščanje drugih ukrepov in glede na stisko stanovalcev domov za starejše.

Domovi lahko začnejo s sproščanjem obiskov že z današnjim dnem, če zmorejo ob tem zagotoviti upoštevanje vseh varnostnih pogojev in navodil, je opozoril minister. Za obisk se morajo potencialni obiskovalci vnaprej najaviti preko elektronske pošte ali telefona.

Obiski so zaenkrat omejeni na posameznika. Po besedah ministra naj bodo to najožji družinski člani oz. prostovoljci, ki so že do zdaj oskrbovali posameznega oskrbovanca. Ob vstopu v dom pa bodo morali obiskovalci podati izjavo, da so bili v zadnjih 14 dneh zdravi oz. niso bili v stiku z okuženo osebno.

Ob vstopu v dom mora biti urejen tudi nadzor obiskovalcev, z možnostjo razkuževanja rok, nudenja obraznih mask, preverjanja morebitnih simptomov okužbe in spremljanja obiskovalcev do določene lokacije obiska.

Če bo le mogoče, naj obiski potekajo na zunanjih površinah oz. večjih prostorih. Pri tem naj se upošteva varnostne razdalje, obiski pa naj potekajo brez telesnih stikov, je pozval Cigler Kralj. V primeru, da oskrbovanci ne morejo zapustiti svojih sob, se lahko dovoli obiske v sobah, a le s predhodno posebno najavo.