jan kreuzer 1 Dobra karma

Ta naš komik bo že maja prvič postal očka

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za soboto, 6. marca

suzana kavas andrej vrbec xx Reporter.si

Epilog obračuna na Janševem dvorišču: Janšev ...

Meghan Markle Svet24.si

S poznavalcem Matjažem Ambrožičem o strahu ...

43820185fa2501bdbaaf1bacd2c881b5 Necenzurirano

Bi Janša molčal, če bi novi sev virusa prinesla...

Rolca Odkrito.si

Ali poznate rolco, najbolj priljubljeno celjsko ...

Antonija Blaće Njena.si

Sanjski moški: To je voditeljičin mož

Novice Metlika, Trebnje

Z defibrilatorji za varnejši jutri Dolenjcev in Belokranjcev

Piše: Radio Krka/Zavarovalnica Triglav

Čas objave:
14.12.2018 10:35

Z njima bodo opremili Zdravstveni dom Metlika in Komunalo Trebnje.

V Sloveniji vsak dan srčni zastoj doživijo štirje ljudje. V želji povečati možnosti preživetja prebivalcev in obiskovalcev Bele krajine ter Dolenjske ob zastoju srca je novomeška območna enota Zavarovalnice Triglav pod okriljem tradicionalne preventivne novoletne akcije »Za boljši jutri« podprla nakup dveh defibrilatorjev.  Življenjsko pomembne naprave so se razveselili v Zdravstvenem domu Metlika in Komunali Trebnje. »Lokalnim skupnostim želimo omogočiti kar najboljšo oskrbo za pravočasno prepoznavanje in
reševanje zdravstvenih težav ter povečati možnosti preživetja ob zastoju srca. Vodilo in poslanstvo Zavarovalnice Triglav je namreč ustvarjanje varnejše prihodnosti. Za vse generacije,« je ob slavnostni predaji sredstev povedal David Toporš, direktor Območne enote Novo mesto Zavarovalnice Triglav.


Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje, seveda ob sočasni ročni masaži srca in umetnem dihanju. Njegova uporaba je varna in enostavna, torej ga lahko uporablja prav vsak. Ker želijo v Zdravstvenemu domu Metlika zagotoviti čim boljšo pokritost z defibrilatorji, je namestitev naprave pred vhod v zdravstveni zavod, kjer bo lahko v vsakem trenutku, 24 ur na dan, na voljo mimoidočim, zanje zelo pomembna. »So dnevi, ko naša urgentna ekipa odide na teren, zavod pa ostane prazen. V primeru, da bi se v času odsotnosti medicinske ekipe zgodila potreba po oživljanju, bomo tako imeli zagotovljen ustrezen aparat,« je pomen nove pridobitve opisala direktorica Zdravstvenega doma Metlika Duška Vukšinič. V belokranjskem zdravstvenem domu so v preteklem letu sicer zaradi srčnega zastoja posredovali desetkrat, v letošnjem letu pa doslej sedemkrat. Novega defibrilatorja so se razveselili tudi v Komunali Trebnje in ga postavili pred vhod v njihovo poslovno stavbo.

Novomeška območna enota zavarovalnice je lani v sklopu novoletne akcije moči za dober namen združila z Gasilsko zvezo Trebnje, ki je finančno podporo izkoristila za nakup najnujnejše gasilske opreme.