vrtec, tommaso, avto Svet24.si

Na dvorišču vrtca avto do smrti zbil 4-letnika

Kavni aparat Svet24.si

Zaradi predrage kave poklical policijo, ta pa je ...

plinski-t Necenzurirano

Prazne obljube Hrvaške: Slovenija ostala brez ...

rtv slovenija bobo Reporter.si

Levica je leta »harala« po RTV, zdaj pa se je ...

kelsey wingert Ekipa24.si

Grozljivo! Novinarko 'pokosila' žogica, ki je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Zakonci v eksperimentu ne nosijo svojih oblačil

doncic pm Ekipa24.si

Šok: Dončić ima zdravstvene težave, zadnjo ...

Novice Trebnje, Žužemberk

Z inovacijo do večje varnosti pešcev v Trebnjem

Piše: R.K.

Čas objave:
22.10.2021 10:43

Pešci kljub številnim izboljšavam v prometu ostajajo najranljivejši člen. Še posebej tisti najmlajši, ki so najbolj ogroženi ravno v trenutku, ko prečkajo cesto. V Trebnjem so zato v središču mesta pod okriljem Zavarovalnice Triglav postavili inovacijo COPS@zebra, ki pešcem pomaga pri varnejšem prečkanju cestišča, v pomoč pa je tudi voznikom.

Črna statistika preteklega leta kaže, da je življenje izgubilo 7 pešcev, pri čemer se jih je največ smrtno ponesrečilo med prečkanjem ceste. Skupno število umrlih ranljivih udeležencev cestnega prometa, med katerimi so poleg pešcev še vozniki in potniki enoslednih motornih vozil ter kolesarji, pa je v letu 2020 znašalo 39 oziroma kar 49 % vseh umrlih. Po podatkih policije so pešci najpogostejše žrtve prometnih nesreč, do katerih pride zaradi neustreznega ravnanja voznikov pri vožnji mimo prehodov za pešce. Zaskrbljujoče pa je, da so tudi pešci s svojim nepravilnim ravnanjem med pogostejšimi povzročitelji prometnih nesreč s smrtnim izidom. Največkrat je vzrok ta, da cesto prečkajo tam, kjer to ni dovoljeno. Nepozornost, ki jo povzroči uporaba mobilnih telefonov in drugih pametnih naprav, je po oceni strokovnjakov brez dvoma med glavnimi vzroki prometnih nesreč.

Opozarja pešce in voznike
Vse to je bil povod za razvoj inovativnega sistema COPS@zebra, plod znanja slovenskega podjetja Cops Systems, ki odslej stoji tudi na prometno zelo obremenjeni Gubčevi cesti v Trebnjem na prehodu za pešce pri gostilni Šeligo. Ker se prehod nahaja na mestu, kjer zaradi oblike ceste in v bližini postavljenih objektov ni najbolj pregleden, je potencialno precej nevaren.

Sistem COPS@zebra v Trebnjem
Sistem COPS@zebra v Trebnjem
Zavarovalnica Triglav

Novo postavljeni sistem, katerega postavitev je sofinancirala največja slovenska zavarovalnica, deluje preprosto – pešce opozarja na bližajoča se vozila in na njihovo hitrost. Hkrati voznike v vozilih opozarja na prisotnost pešcev, ki že prečkajo cesto ali to nameravajo storiti. »Sistem smo skupaj s partnerji v projektu testno zagnali že lani v štajerski prestolnici, kjer smo opravili tudi raziskavo o njegovi učinkovitosti. Večina v analizo vključenih pešcev je nedvomno potrdila, da se zaradi sistema COPS@zebra počutijo varnejše ob prečkanju prehoda, zato se podobnih pozitivnih učinkov nadejamo tudi na Dolenjskem,« je pojasnila Ana Cergolj Kebler, vodja projektov na področju cestne preventive v Zavarovalnici Triglav.

Prikazovalnik hitrosti
Prikazovalnik hitrosti
Zavarovalnica Triglav

Umirjajo promet na nevarnem odseku v Suhi krajini
V največji slovenski zavarovalnici se sicer z raznovrstnimi aktivnostmi že vrsto let trudijo izboljšati črne statistike na slovenskih cestah. Za povečanje varnosti na nepreglednih in nevarnih odsekih so po Sloveniji namestili že 81 prikazovalnikov hitrosti vožnje ter po 24 sistemov za preprečevanje trkov COPS@ROAD in sistemov COPS@RAIL, ki opozarjajo na nevarnost prihoda vlaka. Letos bodo postavili še 11 inovacij COPS@zebra, ki pešce opozarja na bližajoča se vozila in na njihovo hitrost. Vse skupaj bo v Sloveniji torej konec letošnje jeseni stalo že 116 različnih sistemov za večjo varnost v prometu, od tega jih je sedaj 15 tudi na Dolenjskem in v Beli krajini.

Nov prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« v Žužemberku

Z novim prikazovalnikom hitrosti »Vi vozite« so opremili tudi nevarni odsek na regionalni cesti skozi Žužemberk na Baragovi cesti (odsek Žužemberk – Pljuska), ki predstavlja šolsko pot do tamkajšnje osnovne šole in kjer je hitrost omejena na 50 km/h. V naselju ni pločnika, v preteklih letih pa se je na tem odseku zgodilo že pet prometnih nesreč, od tega ena žal tudi s hujšimi telesnimi poškodbami. Že po prvem tednu postavitve prikazovalnika se je delež prehitrih voznikov zmanjšal na 22 odst., s čimer je cesta postala varnejša za najmlajše in ostale udeležence v cestnem prometu.