hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

goran dragic 22 dj Ekipa24.si

Zlati kapetan piše zgodovino! Goran Dragić danes...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Novice Ljubljana

Z menjavo zimskih pnevmatik ni treba hiteti

Piše: STA

Čas objave:
14.03.2021 09:45

V ponedeljek skladno z zakonom na vozilih niso več obvezne zimske pnevmatike. Na AMZS svetujejo, da z menjavo ni treba hiteti, saj je vreme nepredvidljivo in nas tudi spomladi lahko preseneti sneg. Če pa bi se za menjavo odločili, naj ob poslabšanju vremena z letnimi pnevmatikami ne vozijo na zasneženo ali poledenelo cesto, so sporočili iz AMZS.

Pred vrati je 15. marec, zakonsko določen datum, od katerega lahko vozniki, če vremenske razmere to dopuščajo, na svojih vozilih zimske pnevmatike zamenjajo z letnimi. Na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) svetujejo, da z menjavo zimskih pnevmatik še ni treba hiteti. Prehodni pomladanski čas skriva pasti, zato je treba tudi v tem delu leta po mnenju inštruktorja varne vožnje Braneta Legana pozorno spremljati vremenske pogoje in vožnjo prilagoditi razmeram.

"Zavedati pa se je treba, da če se bomo odločili opraviti menjavo že okoli 15. marca, se moramo nato v tem prehodnem času ravnati po morebitnih trenutnih poslabšanih voznih razmerah. Sneži lahko tudi še aprila. V takih primerih se z letnimi pnevmatikami nikakor ne odpravimo na zasneženo ali poledenelo cesto," je dejal Legan, ki ga v sporočilu za javnost povzema AMZS.

Zakon o varnosti cestnega prometa sicer določa, da so zimske pnevmatike obvezne do 15. marca oziroma v primeru zimskih razmer tudi po tem datumu.


Zimske pnevmatike je v toplejših mesecih treba zamenjati za letne, ker so te pri vožnji v času visokih temperatur bistveno bolj varne. Zimske so narejene iz mehkejših gumenih zmesi, zato je pri visokih temperaturah zavorna pot vozila z zimskimi pnevmatikami daljša, oprijem vozišča je slabši, v ovinku pa lahko prej pride do zdrsa.

V prvi polovici prihodnjega tedna kaže na večinoma suho, a hladno vreme s popoldanskimi temperaturami do največ 10 stopinj Celzija. Pod vplivom hladnih severnih vetrov se bo predvidoma tudi v drugi polovici tedna spet povečala možnost za padavine.

Osnovno pravilo sicer voznikom narekuje štiri enake pnevmatike z ne manj kot štirimi milimetri profila, ki niso starejše od štirih let. Pnevmatike so namreč narejene iz naravnega materiala, zato se z leti starajo in tako postajajo vedno trše. Po navedbah prometnih strokovnjakov je zakonsko najnižji še dopustni profil za letne pnevmatike 1,6 milimetra, vendar je to premalo.

Globe za neupoštevanje zakona znašajo od 40 do 500 evrov, za pravne osebe, samostojne podjetnike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, do 1000 evrov.