Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Kočevje/Črna na Koroškem

Z ukrepi v podporo invalidom se je izkazala občina Kočevje

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
02.12.2015 11:54

Listine Občina po meri invalidov, ki jo podeljuje Zveza delovnih invalidov Slovenije, letos prejme šest občin. To je največ naenkrat, odkar zveza od leta 2003 podeljuje to listino, s katero občine izkazujejo izvajanje ukrepov v podporo invalidom.

Letošnje prejemnice so občine Črna na Koroškem, Kočevje, Laško, Renče-Vogrsko, Vitanje in Vojnik.

Občina Črna na Koroškem bo listino prejela na slovesnosti, ki se začne danes ob 16. uri v Kulturnem domu v Črni. Občina Renče-Vogrsko je listino prejela v torek, ostale občine jo bodo prejele v prihodnjih dneh.

Kot je povedala županja občine Črna na Koroške Romana Lesjak, so aktivnosti za pridobitev listine izvajali približno dve leti, kandidaturo pa oddali letos. Med drugim so na občinskem svetu imenovali svet za invalide, pripravili posnetek stanja in izvedli okroglo mizo ter zastavili akcijski načrt ukrepov.


V prihodnje se bodo po besedah županje držali gesla "Ničesar o invalidih brez invalidov", tako da bodo za vsako naložbo projektno dokumentacijo predložili v soglasje predstavnikom invalidov. V Črni so sicer v minulih letih že uredili več klančin, invalidi imajo med drugim dostop do trgovin, pa tudi do kulturnega doma.

Zveza delovnih invalidov Slovenije s projektom Občina po meri invalidov spodbuja občine za načrtno odzivanje na posebne potrebe invalidov in za njihovo socialno vključevanje, prav tako si s projektom prizadeva za sožitje in večjo kakovost življenja vseh občanov.

Zveza listino podeljuje od leta 2003, ko je kot prva občina v Sloveniji listino prejela občina Ajdovščina. Skupno je doslej listino prejelo 19 občin, med njimi leta 2009 tudi Mestna občina Ljubljana, je zapisano na spletni strani zveze. Letos se tako tem občinam pridružuje še šest novih občin.