ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana

AVDIO: Za božič še ne bomo kidali snega

Piše: STA

Čas objave:
21.12.2018 09:55

Za začetek koledarske zime meteorologi napovedujejo dvig temperatur na pet do 10 stopinj Celzija. Tako tudi letos za božič ne bomo kidali snega, je napovedal meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič.

Po božiču pa lahko pričakujemo ohladitev, vendar tudi za novo leto meteorologi zaenkrat ne pričakujejo snega.

Začetek koledarske zime na severni polobli naznanja Sončev obrat ali zimski solsticij, ki se bo zgodil danes ob 23.23. Tako se bo letos zima začela z nočjo, v soboto pa bomo dočakali prvi zimski dan.

Vreme pa ne bo nič kaj zimsko. "Pričakujemo otoplitev. Tudi napovedi, ki jih imamo za prihodnji teden, za božični dan kažejo na toplo vreme, se bo pa po božiču verjetno nekoliko ohladilo," je napovedal Gregorčič.

"Upanje za bel božič je že nekako pokopano, temperature se bodo že ob koncu tedna dvignile na pet do 10 stopinj in tudi božič bo topel," je pojasnil. "V dneh po božiču je možna ohladitev, kako intenzivna in ali bo tudi ob tem, kaj padavin, pa je nehvaležno napovedati. Zaenkrat snežnih padavin tudi po božiču še ni na vidiku. Ker pa je to oddaljeno, so napovedi še nezanesljive," je dodal.

Spomnil pa je, da se je že zgodilo, da je med božičem in novim letom zapadel sneg. Lani smo sicer imeli na božični dan okoli 10 stopinj. Zadnji bel božič, ko je sneg zapadel tudi po nižinah, pa smo doživeli pred 11 leti. Nazadnje je debela snežna odeja zapadla 1994. Leta 2007 je sneg pobelil predvsem južno in vzhodno Slovenijo, 2011 pa je sneg zapadel v višje ležečih predelih, kažejo podatki Arso.


Največ snega je za silvestrovo zapadlo na prehodu v leto 1977, so izpostavili v Arsovem podcastu o vremenu. V Ljubljani je takrat zapadlo 31 centimetrov snega, pobelilo pa je tudi Primorsko. Temperature so bile med -10 in -20 stopinj.

Ob zimskem solsticiju je sonce na severni polobli najnižje nad obzorjem. "Takrat se začne koledarska zima, med tem ko meteorologi za zimski mesec štejejo ves mesec december," je pojasnil Gregorič. Dnevi se bodo začeli daljšati. "Te spremembe so v prvih tednih koledarske zime komaj opazne, šele od sredine januarja so iz dneva v dan bolj zaznavne te razlike v dolžini dneva," je opisal.

Koledarska zima se bo končala ob spomladanskem enakonočju, ki bo letos 20. marca ob 21.58.

Za zimo sicer običajne nizke temperature pa lahko nevšečnosti povzročijo tudi v prometu. Policisti so izpostavili, da morajo biti vozila očiščena. Zaledenela stekla je treba očistiti v celoti in ne smejo biti zarošena. Voznik mora imeti iz vozila maksimalen pogled skozi vsa stekla.

Pozimi pa je še posebej pomembno, da vozniki vozijo s prilagojeno hitrostjo vožnje, na ustrezni varnostni razdalji in umirjeno. Policisti so opozorili, da so lahko nekatere ceste ali odseki cest poledeneli. Voznikom pa svetujejo tudi, naj se izogibajo prehitevanju.

Vremenoslovec Brane Gregorčič o snegu

Napoved vremenoslovca z Agencije za okolje