Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

dom Svet24.si

Kaj se dogaja po domovih za starejše? Jih res ne ...

stol, gora, karavanke Svet24.si

Po padcu na grebenu umrl turni smučar

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

Od molka do izdaje: kako so zaprli usta Ljudmili ...

orban jansa logar Necenzurirano

Slovenija do Tajvana, Madžarska do Bleda #kolumna

aki Odkrito.si

Umrl Aki Rahimovski

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Novice Posavje

Za cesto Hrastnik-Zidani Most v teku izdelava projektne dokumentacije

Piše: STA

Čas objave:
18.03.2019 08:07

Za dolgo pričakovano cesto Hrastnik-Zidani Most in spremljajočo deviacijo ceste Rimske Toplice-Zidani Most-Radeče, ki bosta zagotovili varno povezavo osrednje Slovenije s Posavjem, trenutno poteka izdelava projektne dokumentacije. Vrednost naložbe, ki bo potekala v fazah, je ocenjena na 120 milijonov evrov.

Kot so povedali na Direkciji RS za infrastrukturo, bo po odkupu potrebnih zemljišč in objektov sledila pridobitev gradbenega dovoljenja za omenjeno cesto, ki jo bo gradili etapno. V prvi etapi, ki naj bi bila končana do konca leta 2023, je med drugim načrtovana tudi gradnja mostu čez Savo v Hrastniku.

V sklopu rekonstrukcije ceste, ki trenutno poteka po levem bregu Save in je, čeprav nedavno posodobljena, na mestih tako ozka, da je potreben izmeničen promet, je predvidena gradnja enega križišča in šestih priključkov, zgradili bodo tudi štiri deviacije cest dolžine do 700 metrov, tri mostove čez Savo v dolžini od 132 do 235 metrov, 36 prepustov širine od enega do pet metrov ter tri nadvoz prek železniške proge.

V načrtu je tudi opustitev in rekultivacija treh obstoječih nivojskih prehodov prek železniške proge, ureditev obstoječega podvoza pod železnico do ulice Za Savo v Hrastniku, gradnja podporne in oporne konstrukcije na celotni trasi ceste višine do devet metrov ter ureditev avtobusnih postajališč na začetku trase v Hrastniku, Krnicah in Šavni Peči.

Spremljajoča rekonstrukcija ceste Rimske Toplice-Zidani Most-Radeče medtem predvideva gradnjo enega križišča in treh priključkov, zgradili bodo tudi most čez reko Savo dolžine 160 metrov, obstoječa podvoza pod železniško postajo Zidani Most bodo nadomestili z novima, v načrtu je tudi gradnja nadvoza čez tovorno postajo Zidani Most ter gradnja podporne in oporne konstrukcije.

Direkcija za infrastrukturo je navedla, da je osnovni cilj načrtovane ureditve ceste Hrastnik-Zidani Most izboljšanje prometne varnosti, saj obstoječa cesta zaradi neustreznih horizontalnih in vertikalnih elementov ceste, preozkega vozišča, prenizkih in preozkih podvozov ter nivojskih križanj z železnico predstavlja ozko grlo in ne zagotavlja nemotenega in varnega prometa.

Projekt, ocenjen na 120 milijonov evrov, je sicer povezan z načrtovano gradnjo hidroelektrarne (HE) Suhadol, ene od treh predvidenih zasavskih HE na srednji Savi, zato je že dana pobuda za spremembo državnega prostorskega načrta, v katerega je vključena tudi sprememba lokacije hidroelektrarne. Za to, da bi projekt HE na srednji Savi sploh stekel, je sicer najprej treba skleniti koncesijsko pogodbo, kar se pričakuje že dolgo časa. Tudi zaradi tega je časovnica tega velikega energetskega projekta premaknjena precej v prihodnost.