Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice

Za Krško v prihodnje nov razvojni impulz načrtovana gradnja JEK 2

Piše: R.K.

Čas objave:
03.06.2022 06:57

Ob prihajajočem prazniku Mestne občine Krško, ki ga v Krškem praznujejo v spomin na prve padle krške borce in vrnitev izgnancev, sta župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko in direktorica občinske uprave Melita Čopar predstavila načrte. Med drugim je župan izpostavil razvojni impulz, ki Krško čaka v prihodnjem dolgoročnem obdobju naslednjih desetletij, to je načrtovana gradnja drugega bloka jedrske elektrarne. Med kratkoročnimi cilji letošnjega in naslednjih let pa sta izpostavila predvsem gradnjo bazena v Krškem, gradnjo novega objekta OŠ dr. Mihajla Rostoharja v starem mestnem jedru Krškega, izgradnjo prizidka Zdravstvenega doma Krško, obnovo državnih in občinskih cest, s poudarkom na rekonstrukciji ceste Krško—Zdole in Ceste krških žrtev ter nadgradnjo komunalne infrastrukture, uresničitev projekta Pametna srebrna vas na Senovem ter sprejem sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta.

Župan preteklo leto ocenjuje kot uspešno, saj so bili uresničeni številni načrtovani projekti in naložbe, za katere so skupno v proračunu namenili 19,5 milijona evrov. Med večjimi je župan izpostavil zaključek gradnje prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško in nove podružnične OŠ in vrtca v Velikem Podlogu, širitev in obnovo gasilskega doma PGE Krško in PGD Videm ob Savi. Vsekakor pa je konec leta 2021 zaznamovala pridobitev statusa mestne občine. Ta je, kot je poudaril župan, predvsem pomembna v luči oblikovanja pokrajin, saj bo Posavje z mestno občino lažje pridobilo samostojno pokrajino. Hkrati bo Krško s tem statusom konkuriralo tudi za državna in evropska sredstva v družbi ostalih mestnih občin. Vezano na pridobitev statusa je župan izpostavil tudi načrtovano združevanje naselij Krškega in Leskovca pri Krškem, katerih prebivalci že desetletja živijo kot celovito mesto. Aktivnosti za združevanje naselij in oblikovanja mestnih četrti bodo na javnih razgrnitvah predstavili tudi krajanom.

Status mestne občine pa je prinesel tudi spremenjeno celostno podobo. Mestna občina Krško bo sicer še z nekaterimi elementi starega znaka z julijem 2022 v skladu z novo celostno grafično podobo prepoznavna z grbom mesta Krško, ki ga je do sedaj uporabljala izključno v protokolarne namene. Z novim razvojnim impulzom novi strateški cilji za naslednjih dvajset, trideset let Pred Mestno občino Krško so v prihodnjih letih veliki izzivi in priložnosti. »Pred vrati je nov razvojni impulz – to je načrtovana gradnja drugega bloka jedrske elektrarne, zato moramo biti na ta zgodovinski projekt v naši lokalni skupnosti pripravljeni že danes«, poudarja župan. Kot dodaja, je treba že danes razmisliti, kaj bo tako pomemben državni projekt prinesel v lokalni prostor, kaj bo zahteval od lokalne skupnosti. »Projekt bo vsekakor krojil nadaljnji razvoj in rast našega mesta, občine in regije. Zato moramo že oblikovati dolgoročne cilje in načrte«, je poudaril župan. Mestna občina Krško je zato pristopila k izdelavi strateškega dokumenta, pri čemer so vključili različne deležnike, vpete v družbeno življenje občine. »Glede na izzive in priložnosti, ki nas čakajo v naslednjih desetletjih, želimo oblikovati dokument z ambicioznimi cilji, kakšen razvoj želimo in kje vidimo našo lokalno skupnost čez 20, 30 let.«

Prvi koraki predvsem v prostorskem planiranju

Kot poudarja župan, bo pri dolgoročnih ciljih, vezanih na načrtovano gradnjo JEK 2, bistveno predvsem prostorsko planiranje in načrtovanje ter umeščanje novih vsebin, tako stanovanjskih objektov, kot izobraževalnih, kulturnih in drugih, tudi nove prometne in komunalne infrastrukture.

V pripravi so že spremembe in dopolnitve Občinskega prostorskega načrta. V 2021 so na  izdelan osnutek sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta pridobivali prva mnenja, usklajevali razvojne potrebe z nosilci urejanja prostora ter pristopili tudi k izdelavi okoljskega poročila, ki se zaključuje. Po pridobitvi odločbe celovite presoje vplivov na okolje bo dokument predstavljen javnosti.

Letos za 21,5 milijona evrov načrtovanih naložb

Po besedah direktorice občinske uprave Melite Čopar, prihodki proračuna Mestne občine Krško za leto 2022 po rebalansu znašajo 46,8 milijona evrov, odhodki znašajo 49,1 milijona evrov, od tega 21,5 milijona za investicije.

Predšolska vzgoja in izobraževanje

Leto bo zaznamoval zaključek gradnje podružnične OŠ in vrtca v Velikem Podlogu, zaključen je postopek priprave OPPN za umeščanje novega objekta OŠ dr. Mihajla Rostoharja, sledi arhitekturni natečaj. V skladu z idejno zasnovo naj bi imel nov, energetsko varčen objekt več etaž  ter športno dvorano. Vsi prostori bodo prilagojeni gibalno oviranim učencem in učencem z drugimi razvojnimi posebnostmi (npr. slepim in slabovidnim, učencem z avtizmom).

Načrtujejo energetsko sanacijo Doma XIV. divizije Senovo, katere vrednost je ocenjena na 2 milijona evrov, pri čemer računajo na sofinanciranje ministrstva za infrastrukturo. Izvajalec je izbran, dela naj bi se pričela letos in zaključila poleti 2023.

Zdravstvo

Zaradi pomanjkanja prostora načrtujejo izgradnjo prizidka Zdravstvenega doma Krško v izmeri okoli 4500 m2. Na podlagi idejne zasnove, izbrane v 2021, bodo pristopili k naročilu projektne dokumentacije za izvedbo. Naložbo ocenjujejo na okoli osem do devet milijonov evrov.

Za področje športa je v 2022 v proračunu načrtovanih 1,2 milijona evrov. Največja naložba v naslednjem obdobju bo gotovo izgradnja bazena v Krškem, katerega skupna vrednost je ocenjena na okoli šest milijonov evrov. Trenutno je aktualen javni natečaj za izbiro rešitve in izbiro izdelovalca projektne dokumentacije.

Prometna infrastruktura

V sodelovanju z DRSI bodo nadaljevali s celovito obnovo ceste G1-5 Drnovo–Krško, in sicer v treh fazah (od mostu do križišča pri pokopališču, druga faza od križišča pri pokopališču do trgovskega centra ter tretje faza od HE Krško do starega mostu). Obnova prve faze, vredne okoli 1,9 milijona evrov, se je zaključila. 1,1 milijona evrov bo krila direkcija preostanek pa Mestna občina Krško. Še v tem letu bodo nadaljevali z 2. fazo od pokopališča do Eurogardna, sledi obnova 3. faze.

Z DRSI načrtujejo tudi rekonstrukcijo regionalne ceste Krško–Zdole. Obnovljen bo odsek Zdole—Pleterje—Krško v dolžini 3,5 kilometra, zgrajeni pločniki, pet avtobusnih postajališč, cestna razsvetljava na območju pločnikov in avtobusnih postajališč, nov most preko potoka Potočnice, obnovljen bo vodovod v dolžini1120 metrov in urejena ostala javna infrastruktura.
Vrednost celotnega projekta je ocenjena na 7,5 milijona evrov, od tega je predvideno sofinanciranje Mestne občine Krško v višini 934.475 evrov v letih 2022-2024, preostala sredstva zagotovi Ministrstvo za infrastrukturo, Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo.

Po podpisu sporazuma z ministrstvom za infrastrukturo in Občino Kostanjevica na Krki bodo pristopili k obnovi ceste Podbočje–Kostanjevica na Krki, ki bo služila kot obvozna cesta ob gradnji mostu na Brodu v Podbočju, katerega gradnja se bo začela v 2023. Nadaljevali z naslednjo fazo obnove Ceste na ribnik skozi Stolovnik, ki bo v treh fazah obnovljena in razširjena z večnamensko potjo ob levi strani cestišča vse do konca leta 2023. Za 2. fazo obnove od naselja Gorica do novega mostu v Stolovniku trenutno poteka urejanje lastniških razmerij, izvajalec izbran.

Začeli bodo z obnovo ulice CKŽ 55–69 (od policije do Zatona), zaključujejo z rekonstrukcijo lokalne ceste Videm–Brestanica–Cesta 4. julija z izgradnjo krožišča pri videmski cerkvi v skupni vrednosti okoli 800.000 evrov. Cesta bo obnovljena v dolžini 220 metrov, hkrati bo urejen še priključek Strme poti, urejene bodo peščeve in kolesarske površine ter pripadajoča komunalna infrastruktura.

Zaključili so z rekonstrukcijo in gradnjo ceste ob Mlinščici v Podbočju, začeli s pripravo projektne dokumentacije za izgradnjo avtobusnih postaj v naselju Veliko Mraševo ter za izgradnjo pločnika Spodnja Libna; zaključena je obnova ceste in mostu Belo, nadaljujejo z obnovo ulic na Vidmu in v Krškem.

Trajnostna mobilnost

Med večjimi naložbami je izgradnja 19,5 km dolge kolesarske povezave Krško–Kostanjevica na Krki, ki se je začela z letošnjim februarjem na več odsekih. Projekt v skupni ponudbeni vrednosti 6,27 milijona evrov bo v višini 4,32 milijona evrov sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in proračuna RS, preostali del bosta zagotovili občini sami. V sodelovanju z ministrstvom za obrambo so s sporazumom pristopili k obnovi vojaškega mostu preko Save v Krškem.

Komunalna infrastruktura

V februarju so se začela dela 1. faze gradnje kanalizacije in čistilne naprave na Raki, ki bodo po načrtih zaključena v juliju 2022. V sodelovanju z Direkcijo RS za infrastrukturo naj bi v letu 2023 začeli z gradbenimi deli rekonstrukcije ceste in pločnika, občina bo v tem času gradila 2. fazo kanalizacije. Ocenjena vrednost projekta znaša 3,9 milijona evrov.
Na Senovem na sedmih odsekih ulic urejajo komunalno infrastrukturo in priključke na ČN Brestanica. Skupna vrednost gradbenih del, ki bodo zaključena junija 2023, znaša 1,2 milijon evrov, od tega bo nekaj več kot 67 % sofinanciranih iz evropskega kohezijskega sklada in državnih sredstev. Nadaljevali bodo z 2. fazo izgradnje komunalne infrastrukture v Poslovni coni Vrbina (na območju severno od podjetja SOP international) v skupni vrednosti okoli 110.000 evrov, ki bo obsegala izgradnjo cestnega omrežja in podzemnih komunalnih vodov.

Širokopasovne povezave

Nadaljevali bodo s širjenjem mreže širokopasovnih povezav, za kar vsako leto namenijo okoli 200.000 evrov. Po načrtih naj bi v 2022 zgradili 262 priključkov, in sicer na območjih Velikega Podloga (2. in 3. faza), Libne (1. faza), Titove ceste in Tomšičeve ulice na Senovem in na Vidmu (1. faza).

Gospodarstvo, kmetijstvo

Začeli bodo s preureditvijo prostorov nekdanje PU v Krškem za potrebe Ljudske univerze v Krškem, z rekonstrukcijo stanovanjsko-poslovnega objekta na CKŽ 21 (Medvedova hiša) in nadaljevali s postopki za namakanje iz Save. Sicer pa je v letošnjem proračunu za subvencije v kmetijska gospodarstva namenjenih 120.000 evrov, za subvencije razvoja malega gospodarstva 136.000 evrov, za sofinanciranje obnove starejših stavb v mestnih in trških jedrih pa 50.000 evrov, sofinanciramo tudi male čistilne naprave in priključke na kanalizacijsko omrežje.

Zaščita in reševanje

V aprilu so se začela dela prizidave in rekonstrukcije gasilskega doma v Leskovcu pri Krškem v skupni vrednosti okoli 716.000 evrov, ki naj bi bila zaključena do sredine leta 2023. S prizidkom z okoli 375 m2 novih površin bodo prostore pridobili tako domače prostovoljno gasilsko društvo kot krajevna skupnost in domača društva.

V Krškem poleg novega objekta PGE Krško in PGD Videm ob Savi načrtujejo gradnjo regijskega gasilskega poligona (sodelovanje z Gasilsko zvezo Slovenije).

Na področju podrobnejših prostorskih načrtov izpostavljajo OPPN za gospodarsko cono peskokop Ravno, spremembe in dopolnitve OPPN za Poslovno cono Drnovo vzhod, nadaljevali so s postopkom sprememb in dopolnitev SD UN za naselje Podbočje, začeli z izdelavo SDUN za naselje Senovo za umestitev Pametne srebrne vasi, ter pobude za izdelavo novih OPPN – območje Avtoline v starem mestnem jedru za umestitev novega stanovanjskega kompleksa ter SD UN za naselje Videm za umestitev novega stanovanjskega bloka. Poteka tudi priprava OPPN Stara vas za umestitev novega doma za starejše s 120 posteljami za zasebnega upravljavca, ki je pridobil koncesijo pristojnega ministrstva.

Vključevanje občank in občanov

Usmerjenost Mestne občine Krško k občanom je podkrepljena s številnimi komunikacijskimi kanali, preko katerih pridobiva predloge ter informacije glede njihovega zadovoljstva. V ta namen so po pred leti uvedli spletno aplikacijo Pobude občanov, preko katere zbirajo pobude, predloge in vprašanja občanov in odziv občanov je vsako leto večji. Sodelovanje z občani in vključevanje občanov že četrto leto zapored nadgrajujejo s postopkom izvedbe participativnega proračuna, letos že drugo leto zapovrstjo z več sredstvi - 210.000 evrov za sedem območij. Prejeli so 62 predlogov, komisija jih je 38 uvrstila na glasovanje, ki bo potekalo med 6. in 13. junijem. Sicer pa bo občinska uprava v letošnjem letu izvedla 26 projektov, ki so jih občani predlagali in izglasovali v lanskem letu.