mitja Svet24.si

Poročil se je slovenski režiser, ki je navdušil...

Blišč je \"oplazil\" tudi Bohinj Svet24.si

Tajkuna bi "izgnali" iz okolice Bohinjskega jezera...

marjan podobnik janez jansa bobo Necenzurirano

Nov nepremičninski posel Janeza Janše

nina krajnik-pl Reporter.si

To je resnica o »diplomatski« karieri Nine ...

karanovic-suler Ekipa24.si

Marko Šuler razblinil vse dvome: bo Radovan ...

Jacqueline Njena.si

Hrvati Jacqueline še niso pozabili

sveca Ekipa24.si

Grozljivo in šokantno! Umorjen večkratni ...

Novice Ljubljana

Za mesec dni določena najvišja cena 95-oktanskega bencina in dizla

Piše: STA

Čas objave:
15.03.2022 07:13

Maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi od danes ne sme preseči 1,503 evra za liter, najvišja cena za liter dizla pa je določena pri 1,541 evra. Vlada se je tako odločila z namenom umiritve stanja na trgu pogonskih goriv, ukrep pa bo veljal 30 dni.

Cene nafte na svetovnih trgih so se v zadnjem času povzpele na rekordno visoke vrednosti, kar se odraža tudi na cenah pogonskih goriv na bencinskih servisih. Nekateri so si v pričakovanju zvišanja cen že prejšnji teden delali zaloge, zaradi česar je ponekod dizelskega goriva celo zmanjkalo.

Vlada se je tako v ponedeljek odločila za regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov. "Cilj je, da umirimo stanje na trgu pogonskih goriv," je v izjavi novinarjem pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Zatrdil je, da je goriva v Sloveniji dovolj in se potrošnikom ni treba bati pomanjkanja.

Vlada je uredbo o določitvi cen določenih naftnih derivatov, ki se nanaša samo na 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, sprejela na ponedeljkovi dopisni seji, zvečer pa je bila že objavljena v uradnem listu.

Cene bencina in dizla so postopno naraščale že nekaj tednov in so se prejšnji teden povzpele na rekordne ravni. Na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest je bilo treba od torka za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,563 evra, za liter dizla pa 1,670 evra.