harry meghan2 Svet24.si

Kam je izginila Meghan Markle?

potapljaci02 Svet24.si

»Poveljniki tujih mornaric vedo, kdo smo, in ...

iza-login Necenzurirano

Tuš spet naprodaj, zanima kralja banan in ...

Blaz Brodnjak Am Cham-STA Reporter.si

Bo ta vplivni poslovnež naslednji premier, če ...

milanic mamic Ekipa24.si

Darko Milanič četnik?! Na sramoten način so mu ...

Blaž Kričej Režek, Dejan Režek Njena.si

Sanjski Blaž v javnosti končno pokazal tudi očeta

Conte Guardiola Ekipa24.si

Angleški velikan v šoku! Trenerja zaradi hudih ...

Novice Ljubljana

Za mesec dni določena najvišja cena 95-oktanskega bencina in dizla

Piše: STA

Čas objave:
15.03.2022 07:13

Maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi od danes ne sme preseči 1,503 evra za liter, najvišja cena za liter dizla pa je določena pri 1,541 evra. Vlada se je tako odločila z namenom umiritve stanja na trgu pogonskih goriv, ukrep pa bo veljal 30 dni.

Cene nafte na svetovnih trgih so se v zadnjem času povzpele na rekordno visoke vrednosti, kar se odraža tudi na cenah pogonskih goriv na bencinskih servisih. Nekateri so si v pričakovanju zvišanja cen že prejšnji teden delali zaloge, zaradi česar je ponekod dizelskega goriva celo zmanjkalo.

Vlada se je tako v ponedeljek odločila za regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov. "Cilj je, da umirimo stanje na trgu pogonskih goriv," je v izjavi novinarjem pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Zatrdil je, da je goriva v Sloveniji dovolj in se potrošnikom ni treba bati pomanjkanja.

Vlada je uredbo o določitvi cen določenih naftnih derivatov, ki se nanaša samo na 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, sprejela na ponedeljkovi dopisni seji, zvečer pa je bila že objavljena v uradnem listu.

Cene bencina in dizla so postopno naraščale že nekaj tednov in so se prejšnji teden povzpele na rekordne ravni. Na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest je bilo treba od torka za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,563 evra, za liter dizla pa 1,670 evra.