mh370, malezijsko letalo Svet24.si

Bodo eni največjih skrivnosti letalske industrije...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

squid-game Odkrito.si

Obsojen na smrt, ker je gledal Squid Game

matjaz kek slovenija mm Ekipa24.si

Slovenija ali Dinamo? POGODBA PODPISANA! Zdaj ni ...

Novice Ljubljana

Čebelarjem za škodo po pozebi 1,3 milijona evrov

Piše: STA

Čas objave:
17.10.2021 08:43

Za nadomestilo škode, ki so jo čebelarji letos utrpeli zaradi pozebe, bo država namenila 1,28 milijona evrov proračunskih sredstev, je na današnji seji sklenila vlada. Ob tem so povzeli sporočilo Čebelarske zveze Slovenije, da je bila letošnja sezona najslabša, odkar spremljajo in merijo donose v državi.

Sprejeti odlok je po pojasnilih vladnega urada za komuniciranje podlaga za izvedbo finančne pomoči čebelarjem, ki se soočajo z izpadom čebeljih pridelkov ter posledično izgubo dohodka.

Škoda v čebelarstvu je letos nastala zaradi pozebe, po podatkih Čebelarske zveze Slovenije pa je dodatne težave povzročalo tudi nestanovitno vreme v maju in prvi polovici junija. Zaradi teh dejavnosti je bilo posledično zmanjšano medenje medovitih rastlin.


Do pomoči so upravičeni čebelarji, ki so vpisani v Centralni register čebelnjakov. Predmet pomoči je dodelitev nepovratnih sredstev v obliki podpore na čebeljo družino. Za posamezne upravičence je predvideno izplačilo od 6,5 evra do 13 evrov. Ekološki čebelarji, ki imajo pridobljen certifikat o ekološki pridelavi medu, so upravičeni do višjega deleža podpore. V skladu s standardi ekološkega čebelarjenja je namreč oskrba čebel v primerjavi s klasičnim čebelarjenjem trikrat dražja.

Odlok se, kot so v sporočilu za javnost pojasnili na vladi, izvaja v skladu z uredbo evropske komisije ter na podlagi pogodbe o delovanju EU pri pomoči de minimis v kmetijskem sektorju. Dokument predvideva pošiljanje vlog s priporočeno pošiljko ali elektronsko. Razlog za to je kratek rok za obdelavo vlog s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja ter za izplačilo sredstev upravičencem, ki mora biti izvedeno še letos.

V primeru pošiljanja vlog z navadno pošto Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja ne bo mogla z gotovostjo zagotavljati, da bodo vse vloge obravnavane in izplačane v skladu z veljavnimi roki za zadnje možno izplačilo v letošnjem letu, opozarjajo.