oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Novo mesto

Za nadomestnega romskega svetnika dva kandidata

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
15.01.2016 14:31

Za nadomestnega romskega svetnika v Mestni občini Novo mesto se bosta po odstopu Sandija Selimčiča potegovala podpredsednica Zveze Romov za Dolenjsko Lilijana Tudija in predsednik društva Romano kolo Duško Smajek iz novomeškega romskega naselja Poganci.

Približno 340 volilnih upravičencev bo 31. januarja svoj glas lahko oddalo na dveh voliščih.

Tudijeva, 33-letna kandidatka Zveze Romov za Dolenjsko, je na današnji predstavitvi svoje kandidature povedala, da bi se rada posvetila reševanju bivanjske problematike Romov v novomeški občini.

Predvsem bi si prizadevala za legalizacijo tamkajšnjih romskih naselij, predvsem novomeškega Žabjaka, kjer so razmere po njeni oceni na meji normalnega življenja. V primeru izvolitve pa bo vodstvo novomeške občine ter državo pozvala, da izvedeta med ministrstvom za obrambo in novomeško občino leta 2013 dogovorjeni prenos lastništva zemljišč v Žabjaku.

Posredovala bo tudi v primerih, ko bo ugotovila, da občina ne ukrepa in da se od problema umika tudi država, je med drugim dejala Tudijeva.


Njen tekmec, 57-letni Smajek, ki se je za mesto novomeškega romskega svetnika potegoval že leta 2010 in zdaj kandidira s podporo kulturno športnega društva Romano kolo, pa je za STA povedal, da se je za vnovično kandidaturo odločil, ker pozna delovanje občine, ker kot romski aktivist sodeluje s krajevno šolo in vrsto del deluje v krajevni skupnosti.

Zavzema se sicer za ureditev življenjskih pogojev v novomeških romskih naseljih. Predvsem pa se zaveda, da bo lahko uspešno deloval le skupaj in s podporo svojih rojakov ter volivcev. Brez njihove podpore bi namreč sam težko kaj dosegel, je še pojasnil.

Novomeška občina je nadomestne volitve za predstavnika romske skupnosti razpisala po odstopu romskega svetnika Selimčiča. Ta je prvič odstopil že julija lani in si nato premislil, oktobra pa je drugič in dokončno odstopil. Med razlogi za njegov odstop naj bi bili nezadovoljstvo z njegovim delom, nova zaposlitev in pot v tujino.

Na volilni komisiji Mestne občine Novo mesto so za STA navedli, da bodo volilni upravičenci lahko svoj glas v nedeljo, 31. januarja, med 7. in 19. uro oddali na dveh voliščih, v Osnovni šoli Šmihel in otroškem vrtcu Pikapolonica v romskem naselju Brezje.