Pomeranian Svet24.si

VIDEO: Poglejte, kako je psiček v ZDA pregnal ...

profimedia-0715131113 Svet24.si

Finska premierka po objavi posnetka z zabave ...

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

katarina kecek PL Reporter.si

Katarina Keček: Zaradi resnice o spolnem ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

Kristjan Čeh, Anna Maria Orel Njena.si

Kristjan Čeh: Ljubezen je premagala vse ovire

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Novice Trebnje

Za obnovo Grmade tudi državni denar

Piše: R.K.

Čas objave:
21.05.2021 07:00

Občina Trebnje je kandidirala na javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine Ministrstva za kulturo s predlogom temeljite obnove hiše na naslovu Goliev trg 7 v Trebnjem.

Občani enonadstropno hišo z bivalnim podstrešjem poznajo pod imenom Grmada. Ta je do druge svetovne vojne služila kot hotel, kasneje pa so jo preuredili v gostilno, ki je obratovala do okoli leta 1991. Stavba je zdaj v lasti Občine Trebnje in je bila v letu 2020 razglašena za spomenik lokalnega pomena.

Sicer je hiša prazna in brez vsebin že več kot dvajset let, zato jo je že pošteno načel zob časa. Na objektu so vidne poškodbe, ki ogrožajo varovane lastnosti, v nosilnih zidovih je prisotna močna vlaga, uničuje se fasada in opeka. Zaradi vlage je poškodovan cokel in betonske okenske police, ravno tako zamaka streha, zaradi česar so vse bolj opazne poškodbe stropov v podstrešnem delu stavbe, ogroženi pa so tudi posamezni drugi deli strešne konstrukcije.

S pomočjo sofinanciranja Ministrstva za kulturo v višini 200.000 evrov bo občina v letu 2022 s predvidenimi gradbeno-obrtniškimi in drugimi deli sanirala poškodbe, s čimer bo preprečena nevarnost uničenja in porušitve. Grmada je v zadnjih letih oživela le v sklopu prireditev Iz trebanjskega koša in Tedna cvička, z odobrenimi sredstvi pa ji bodo lahko vdahnili novo življenje.

grmada
Grmada
Občina Trebnje

Z uresničitvijo projekta se bo prispevalo k obsegu turistične ponudbe občine, saj je v obnovljeni stavbi predvidena ureditev multimedijskega interpretacijskega centra o bogati in zanimivi arheološki podobi Trebnjega v času Rimljanov s poudarkom na predstavitvi načina življenja njegovih prebivalcev - rimskih veteranov (benefeciarijev obdonavskih legij), poleg interpretacijska centra pa so predvideni še prostori za razstavno, društveno in/ali rokodelsko dejavnost, turistično-informacijska infrastruktura in podobno.