Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana/Loški Potok

Za poslovno cono v Podpreski evropska sredstva

Piše: STA

Čas objave:
28.02.2019 19:06

Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za opremljanje obrtno-poslovnega območja v Podpreski v obmejni občini Loški Potok na Kočevskem. Za projekt v vrednosti nekaj manj kot 412.000 evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 150.000 evrov, so sporočili iz vladne službe.

Namen projekta je obnova dotrajane komunalne in cestne infrastrukture na degradiranem območju nekdanje tovarne Lik oz. Nolik. Opremljanje zajema ureditev kanalizacije, dovozov, priključkov na regionalno cesto, ureditev parkirišč in zagotovitev požarne vode, so pojasnili na vladni službi.

To bo po njihovem prepričanju omogočilo in pospešilo graditev novih oziroma obnovo obstoječih obrtno poslovnih objektov v coni Podpreska, s tem pa bodo zagotovljeni pogoji za razvoj in rast malih in srednjih podjetij in s tem hitrejši razvoj gospodarstva občine in celotne regije. Ta projekt naj bi bil tako prispevek k uravnoteženemu regionalnemu razvoju.

Časnik Delo je nedavno poročal, da je v Loškem Potoku, ki so ga mladi v zadnjih letih večinoma zapuščali zaradi pomanjkanja zaposlitev, občina leta 2016 za 150.000 evrov kupila celotni kompleks podjetja Nolik v stečaju in tako v Podpreski, vasi v obmejni in redko poseljeni krajevni skupnosti Draga, dobila obrtno cono s 16.000 kvadratnimi metri površine in tremi stavbami.



Kot je za Delo pojasnil župan Loškega Potoka Ivan Benčina, so cono nato komunalno opremili in sami obnovili eno od stavb nekdanjega Lika oz. Nolika ter jo oddali v najem domačinu Marku Košmrlju, podjetniku in direktorju podjetja Duriart, ki se ukvarja s predelavo lesa in proizvodnjo stavbnega pohištva. Ta računa, da bi z novim produktom v eni izmeni delo lahko dobilo 50 ljudi.

"Objekt smo obnovili z namenom, da spodbudimo gospodarsko dejavnost v Dragarski dolini, ki se prazni. Če bodo zaposlitve, bodo mladi tu ostali," je pojasnil Benčina. Za 750.000 evrov vredno obnovo objekta v obrtni coni se je občina zadolžila za pol milijona evrov.

Na občini pravijo, da je zanimanje tudi za drugi objekt v coni, a je ta tako dotrajan, da ga bo treba porušiti in postaviti na novo.