hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

goran dragic 22 dj Ekipa24.si

Zlati kapetan piše zgodovino! Goran Dragić danes...

Zvita feltna Njena.si

Pevec slovenske skupine se je poročil

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Novice Ljubljana

Za pomoč rejcem prašičev nekaj manj kot 1,9 milijona evrov

Piše: STA

Čas objave:
21.11.2021 06:45

Vlada je ta teden izdala odlok o finančni pomoči pri reji prašičev za letošnje leto, in sicer je pomoč namenjena blaženju poslabšanja ekonomskih razmer v sektorju prašičjega mesa. Za izvedbo ukrepa je predvidenih nekaj manj kot 1,9 milijona evrov, ki jih bo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zagotovilo iz letošnjega proračuna.

Z omenjeno pomočjo želi ministrstvo ohraniti ekonomske sposobnosti slovenskih rejcev prašičev, so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Za obdobje med februarjem in oktobrom se za upravičence v sektorju prašičjega mesa predlaga finančna pomoč v višini 64,73 evra na glavo živine za prašiče pitance oziroma 129,46 evra na glavo živine za plemenske prašiče.

Sektor prašičjega mesa je v letošnjem letu kot posledico padca odkupnih cen prašičjega mesa in pujsov ter zaradi naraščajočih cen krmnih komponent in krme ter ostalih vhodnih parametrov utrpel padec dohodka. Na slovenske razmere v sektorju ima velik vpliv slabo stanje v sektorju v EU, kjer se pojavlja prevelika ponudba mesa na trgu zaradi naraščanja proizvodnje, nižjega povpraševanja in prepovedi izvoza na Kitajsko. Izpad dohodka v sektorju se kaže predvsem z nižanjem neto dodane vrednosti pri reji prašičev.