kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško

Za remont krške nuklearke 100 milijonov evrov

Piše: STA

Čas objave:
02.05.2018 11:48

Krško nuklearko so po rednem enomesečnem remontu sinoči spet vključili v elektroenergetski sistem. Zdaj bodo po preverjanjih na nizki moči njeno moč postopoma zviševali.

Trije bistveni remontni sklopi so obsegali zamenjavo jedrskega goriva, preventivno vzdrževanje in preverjanje ter tehnološko nadgradnjo.

Nuklearno elektrarno Krško (Nek) so zaustavili in izključili iz omrežja ter začeli redni remont 1. aprila. V času do torka zvečer, ko so jo ponovno vključili v elektroenergetski sistem, so v reaktorski sredici, ki jo tvori 121 gorivnih elementov, zamenjali s svežimi 56 gorivnih elementov.


Izvedli so tudi obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme. "Z nadzornimi testi smo potrdili, da so sistemi, strukture in komponente sposobne opraviti svojo nalogo," so danes sporočili iz Neka.

Zaključili so tudi načrtovane naložbe s področja tehnološke nadgradnje. Pri tem so izvedli devet posodobitev, ki jih lahko razdelimo v dva sklopa: posodobitve za povečanje zanesljivosti obratovanja in posodobitve po programu nadgradnje varnosti.

Remont se je s strokovnim in odgovornim delom vseh sodelujočih končal v načrtovanem obsegu in je zajel približno 37.000 delovnih aktivnosti, so povzeli v nuklearki.

Tokratni remont je po besedah predsednika uprave Neka Staneta Rožmana stal približno 100 milijonov evrov, kar bodo pokrili z lastnimi sredstvi. Sodelovalo je približno 600 zaposlenih v Neku in še dodatnih okoli 1200 zunanjih sodelavcev.

Do letošnjega remonta je prišlo 18 mesecev po prejšnjem rednem remontu. V tem času je nuklearka po Rožmanovih besedah delovala "stabilno in ob izpolnjevanju visokih standardov jedrske industrije" ter v omrežje oddala 8,37 milijarde kilovatnih ur električne energije.

Vse remontne delavnosti s poudarkom na zagotavljanju jedrske varnosti med zaustavitvijo elektrarne so skrbno spremljali tudi v Upravi RS za jedrsko varnost. Kot so sporočili, so že pred remontom pregledali in odobrili izvedbo določenih sprememb in dejavnosti med remontom.

Strokovno pomoč pri nadzoru so nudili strokovnjaki domačih in tujih pooblaščenih organizacij. V skladu s slovenskimi predpisi je elektrarna lahko ponovno začela proizvajati električno energijo šele potem, ko so pooblaščene organizacije in uprava potrdili, da so bila vsa dela ustrezno opravljena, vsi preizkusi uspešni in da je za jedrsko varnost ustrezno poskrbljeno, so zapisali in dodali, da je bo s temi ukrepi dosežen tudi minimalni vpliv elektrarne na okolje.

Kot so še pojasnili na upravi za jedrsko varnost, bo naslednji remont čez 18 mesecev oz. jeseni prihodnje leto.