Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško

Za Rome v Lokah pri Krškem bo moral poskrbeti gradbeni investitor

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
05.02.2016 09:58

Krški svetniki so včeraj potrdili občinski prostorski odlok, ki predvideva gradnjo stanovanjske soseske Gmajna na območju romskega zaselka Loke s petimi hišami. Pri tem računajo, da bo naložbenik izpolnil zavezo in poskrbel za preselitev zdajšnjih prebivalcev, pri Amnesty International pa so opozorili, da bi morali za to poskrbeti najprej.

Krški župan Miran Stanko je povedal, da v četrtek sprejeti odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu stanovanjske gradnje na Gmajni kot varovalko vsebuje točko, da mora investitor - SI Investicije iz Ljubljane - pred začetkom gradnje poskrbeti za tam živeče Rome oz. za prebivalce ene družine, ki živijo v petih sicer nelegalno zgrajenih hišah.

Kot je dodal, bi za tam prebivajoče Rome morali poskrbeti v vsakem primeru, saj ni mogoče graditi kar na njihovih domovih, hkrati pa jih pred tem, da ne bi zemljišča kar zavzeli gradbeniki z buldožerji, poleg omenjene varovalke ščiti tudi slovenska zakonodaja.

Omenjeno točko so v načrt dodali tudi kot zavezo za investitorja, ki jo bo ta, takrat ko bo gradbeni projekt prišel tako daleč, moral izpolniti, je še dejal Stanko.


Iz Amnesty Inrernational pa so že pred četrtkovo občinsko sejo sporočili, da bodo krški svetniki odločali o sprejetju odloka, s katerim se po njihovem mnenju "vzpostavljajo pravni temelji za gradnjo elitne stanovanjske soseske na tej lokaciji, neupoštevaje dejstvo, da tam že desetletja živijo romske družine".

Amnesty International je zato krške svetnike pozval, da predlagani odlok zavrnejo ali ga vsaj odložijo do sprejetja strategije o prihodnosti romskega naselja Loke. Svoje opozorilo so podkrepili tudi z nekaj več kot 800 podpisi za ureditev pravnega položaja krških romskih naselij Loke in Rimš, ki so jih predstavniki te organizacije zbrali lani.

Omenjene podpise je krški romski svetnik Moran Jurkovič na četrtkovi seji občinskega sveta predal županu Stanku. Za sprejetje odloka je glasovalo 18 občinskih svetnikov, devet jih je bilo proti, eden pa se je glasovanja vzdržal.