kustec jansa vlada Svet24.si

Janševa vlada nad znanost: priča smo "novemu ...

vasle Svet24.si

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o sodelovanju z Golobom: O »raznih paketih...

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

dm1 Njena.si

Sveža resnica o skrivnostnem možu z masko

deportivo Ekipa24.si

ŠOKANTEN PRIZOR: Ograja na tribuni popustila pod ...

Novice Krško

AVDIO: Za romski pripravljalni vrtec v Kerinovem Grmu pri Krškem več zanimanja

Piše: STA

Čas objave:
06.06.2019 15:31

Obisk pripravljalnega otroškega vrtca v romskem naselju Kerinov Grm pri Krškem se zadnja leta krepi, je ob današnjem dnevu odprtih vrat večnamenskega centra, v katerem deluje, dejala tamkajšnja svetovalna delavka Olivera Mirković. V vrtcu skrbijo tudi za obšolske dejavnosti, ki jih izvaja ljubljanski Center šolskih in obšolskih dejavnosti.

Mirkovićeva je povedala, da je v omenjeni vrtec, ki je začel delovati aprila leta 2011, v tem šolskem letu redno vpisanih 12 otrok. Izboljšuje se tudi odziv staršev, ki svoje otroke zadnja leta bolj redno pošiljajo v vrtec, hkrati so starostno mejo vpisanih otrok z začetnih štirih uspeli znižati na dve leti, je dodala.

V večnamenskem centru Kerinov Grm skrbijo še za druge dejavnosti predšolskih otrok, šolarjev in njihovih staršev, center pa je vse bolj vpet v vaško življenje, je ocenila.

Pripravljalni vrtec Kerinov grm.jpg
Pripravljalni vrtec Kerinov grm
Foto: skupajzaznanje.si

V centru skrbijo tudi za popoldansko obšolsko dejavnost in učno pomoč, ki ju obiskuje do 50, redno pa približno 30 šoloobveznih otrok. Za obšolske dejavnosti v okviru celostnega projekta Skupaj za znanje, ki ga financirata ministrstvo za šolstvo in šport ter Evropski socialni sklad, od leta 2014 skrbi omenjeni Center šolskih in obšolskih dejavnosti. Projekt pripravljalnega vrtca so sicer začeli izvajati leta 2011.

Takrat ga je vodil Inštitut za narodnostna vprašanja, bližnja Osnovna šola Leskovec pri Krškem pa je bila konzorcijski partner. V novem finančnem obdobju je nato projekt prevzel in razširil Center šolskih in obšolskih dejavnosti.

Otroci v vrtcu.jpg
Otroci v vrtcu
Foto: skupajzaznanje.si

Ta omenjeni projekt izvaja v sedmih krajih po državi, z romskimi otroki pa le v Kerinovem Grmu. Tamkajšnji vrtec sicer deluje po učnem programu za otroške vrtce. Njegovo delovanje podpira tudi krška občina, ki je poskrbela za postavitev stavbe večnamenskega centra in lani še za novo streho.

Obšolska delavnost sicer ob redni obsega še dodatno učno pomoč pri pisanju domačih nalog oz. pri vsem, česar njihovi mladi obiskovalci doma ne morejo opraviti, starši pa jim pri tem ne znajo ali ne zmorejo pomagati. Več staršev je namreč še nepismenih, hkrati pa za romske otroke pripravljajo tudi različne delavnice. Na primer glasbene, športne in druge delavnice, ki jih izvajajo zunanji izvajalci, je navedla svetovalka.

Opozorila je še na nova projekta oz. na projekt individualnih načrtov za na določenem področju nadarjene otroke, pri katerem sodelujejo z Osnovno šolo Leskovec pri Krškem, in na projekt dela s starši.

"Načeloma je naša dejavnost tudi med starši in starejšimi Romi dobro sprejeta," je še poudarila Mirkovićeva.

Olivera Mirković o pripravljalnem vrtcu Kerinov Grm