zajec1 Svet24.si

Smeh za domačine in turiste: pozor, dva zajca ...

štirikolesnik, šolta, gumenjak Svet24.si

VIDEO: S štirikolesnikom skočil na gumenjak

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

go golob tw Reporter.si

Razkrita enigma tablice »GO GOLOB«: SDS in njeni...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

Po Markovi smrti so se hitro vrnili na sneg, v gore, k športom Odkrito.si

VIDEO: Nina Grlic - ZATO je javno spregovorila o ...

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Novice Novo mesto

AVDIO&FOTO: Otroci in učitelji, srečno!

Piše: STA

Čas objave:
03.09.2018 06:27

Prvi šolski dan se bo danes poznal tudi na cestah. Da bo pot v šolo in domov varna, bodo na območju šol in vrtcev ter na šolskih poteh poskrbeli številni policisti, redarji in prostovoljci. Kljub temu voznike opozarjajo, naj predvsem v bližini šol zmanjšajo hitrost vožnje, staršem pa svetujejo, da otroke poučijo o pravilnem ravnanju v prometu.

Ob začetku novega šolskega leta pristojni pripravljajo številne aktivnosti. Da bi bila pot v šolo varna, bo do nedelje potekala preventivna akcija Začetek šolskega leta, namenjena varni vključitvi otrok v promet, ki jo tudi letos koordinira agencija za varnost prometa. V agenciji namreč poudarjajo, da mora biti varnost otrok v ospredju vse leto in ne le ob začetku šolskega leta.

Policijski inšpektor s Policijske uprave Novo mesto Tone Kos je v pogovoru za Radio Krka povedal, da bodo policisti v prvih dneh šole poostreno nadzirali hitrosti, uporabo varnostnih pasov in jahačev, tega morajo po zakonu imeti tisti šolarji, ki so visoki manj kot 150 cm, ter preverjali tehnično brezhibnost avtobusov in drugih vozil, s katerimi otroke vozijo v šolo. Pozorni pa bodo tudi na opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi v primeru teme ali ob zmanjšani vidljivosti. Preverjali bodo še opremljenost in tehnično brezhibnost uporabnikov koles in mopedov. Policisti bodo nadzirali tudi kajenje tobačnih in povezanih izdelkov v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb ter voznike s pomočjo letakov ozaveščali o škodljivosti pasivnega kajenja v vozilu.

Za varovanje otrok v prvem tednu bo skrbelo tudi več kot 500 prostovoljcev iz agencije in zveze združenj šoferjev in mehanikov, ki bodo varovali šolske poti 101 slovenske šole. Poleg tega bodo letos drugič zapored drugi teden septembra izvajali projekt podaljšanega varovanja otrok na šolskih poteh, s čimer se obuja šolska prometna služba.

Vse voznike pozivajo, naj zmanjšajo hitrost ob šolah in ob vozilih javnega prevoza, staršem prvo in drugošolcev pa priporočajo, naj otroke opremijo z rumenimi ruticami, ker bodo s tem naredili največ za varnost svojih otrok.K vožnji po omejitvah in predpisih je pozval tudi direktor agencije za varnost prometa Igor Velov.

Ministrstvi za zdravje in za okolje pa vabita šole, občine in starše, da podprejo otroke pri aktivni poti v šolo, peš ali s kolesom v obliki Pešbusa in Bicivlaka, če to ni mogoče z javnim prevozom.

Policijski inšpektor Tone Kos 3.del

Policijski inšpektor PU Novo mesto Tone Kos o tem, kaj lahko sami naredimo za prometno varnost


Policijski inšpektor Tone Kos 2.del

Policijski inšpektor PU Novo mesto Tone Kos o nadzoru prometa


Policijski inšpektor Tone Kos 1. del

Policijski inšpektor PU Novo mesto Tone Kos o zagotavljanju prometne varnosti