Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Za več prometne varnosti na dolenjskih in belokranjskih cestah

Piše: Gov.si/Radio Krka

Čas objave:
26.05.2021 10:43

Med sodnimi izvedenci, ki so na Ministrstvu za pravosodje slovesno zaprisegli včeraj, je tudi Belokranjec Gorazd Majdič.

Včeraj je v prostorih Ministrstva za pravosodje potekala slovesna zaprisega sodnih izvedencev, sodnega cenilca in sodnega tolmača.

Skupaj je zapriseglo sedem sodnih strokovnjakov:
Gorazd Majdič, kot sodni izvedenec za strokovno področje PROMET
Janko Petan, kot sodni izvedenec za strokovno področje PROMET
Marko Černe kot sodni izvedenec za strokovno področje KMETIJSTVO
Andrej Mlakar, kot sodni izvedenec za strokovno področje ARHITEKTURA
Urban Švegl, kot sodni izvedenec za strokovno področje ARHITEKTURA
Kristijan Štucin, kot sodni cenilec za strokovno področje GRADBENIŠTVO
ter Leon Ribič, kot sodni tolmač za NEMŠKI JEZIK.

zaprisega-na-ministrstvu-za-pravosodje
Zaprisega na Ministrstvu za pravosodje
gov.si

zaprisega-na-ministrstvu-za-pravosodje
Zaprisega na Ministrstvu za pravosodje
gov.si

Državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje Zlatko Ratej je v nagovoru izpostavil, da se v procesih odločanja pred sodišči in drugimi organi pojavlja vedno večja potreba po strokovnem znanju: »Pomoč strokovnjaka, ki je sposoben odgovoriti na specifična strokovna vprašanja oziroma je sposoben opraviti cenitev vrednosti stvari, je nujna. Ker so udeleženci v tovrstnih postopkih pogosto tujci, je nujna tudi pomoč strokovnjaka, ki je zmožen kakovostno tolmačiti na narokih in prevajati listine.«


Strokovna pomoč je nujna sestavina za doseganje cilja sodnih in drugih postopkov – sprejeti pravično, transparentno, na strokovnih temeljih argumentirano odločitev, ki jo bodo vsi udeleženci postopkov sposobni razumeti. Opravljanje funkcije sodnega strokovnjaka nosi s seboj posebno odgovornost, saj lahko usodno vpliva na življenje posameznika, ki se je znašel v sodnem postopku.

Ratej je ob tem opozoril, da je: »pomembna zaveza, ki jo imenovanje za sodne izvedence, cenilce in tolmače prinese, tudi skrb, da boste ves čas budno spremljali razvoj stroke, se izobraževali in s tem zagotavljali visoko raven vaše strokovnosti in kakovosti vašega strokovnega dela.«

Državni sekretar Ratej je novozapriseženim sodnim izvedencem, cenilcu in tolmaču izrazil zaupanje, da bodo s svojo strokovno vlogo v sodnih in drugih postopkih pripomogli k zagotavljanju pravičnih, argumentiranih in razumljivih odločitev in jim zaželel veliko uspeha pri prihajajočih izzivih.

Večletne izkušnje in čut za višje poslanstvo

“Prisegam pri svoji časti, da bom izvedensko delo opravljal po svoji vesti, nepristransko, v skladu s pravili znanosti in strokovnega znanja in da bom podajal svoje izvide in mnenja natančno in popolno,” je skladno z Zakonom o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih včeraj na Ministrstvu za pravosodje zaprisegel sodni izvedenec za promet, 40-letni Belokranjec, prometni strokovnjak Gorazd Majdič in izpostavil, da je doktorski študij v drugi plan postavil prav zaradi tega širše-družbeno koristnega poslanstva. Večino časa je namreč namenil nabiranju bogatih in neprecenljivih izkušenj iz tega področja. Po tem, ko je na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani diplomiral z odliko s področja varnosti v prometu, z naslovom "Prometne nesreče motoristov", je znanstveni magistrski študij zaključil na omenjeni fakulteti, kjer je štiri leta deloval tudi kot asistent.

Vešč je tudi na gospodarskem področju. Več kot 10 let je bil vpet v delovanje največjega slovenskega avtomobilskega uvoznika motornih vozil Porsche Slovenija, spoznal zakonitosti transportnih podjetij in vodenje Rent-a-car podjetja v tujini. Je ustanovitelj prvega Prometno tehničnega laboratorija za analize, raziskave, rekonstrukcijo in izvedenstvo prometnih nesreč ter odkrivanje zavarovalniških goljufij v prometu v takšnem obsegu. Po njegovem zagotovilu se bo še naprej zavzemal za večjo prometno varnost na belokranjskih in dolenjskih cestah kot tudi širom Slovenije, varnost motoristov in ostalih udeležencev v prometu.

Majdič je sicer aktiven tudi kot zunanji preiskovalec za tuje zavarovalnice za odkrivanje in preprečevanje zavarovalniških goljufij s fiktivnimi oz. prirejenimi prometnimi nesrečami, strokovnimi pregledi nerealnih vozil in podobno, saj poleg klasičnih metod znanosti in stroke v prometno tehničnem laboratoriju uporabljajo tudi najnovejše moderne metode odkrivanja in dokazovanja (digitalna forenzika,...).