Rok Vihar 2 Svet24.si

Fatalni moški za leto 2022 je igralec Rok Vihar

spolno nadlegovanje Svet24.si

Direktor ZD medicinski sestri: "Bi rada vedela, ...

Tatjana Bobnar_11 Necenzurirano

Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Padec ministrice Bobnarjeve »plod spletkarjenja ...

Primož Roglič Ekipa24.si

Primož Roglič razkril odlične novice, hkrati pa...

natalija-verboten Odkrito.si

Natalija Verboten - Po 15 letih se je vrnil njen ...

doncic smith dallas Ekipa24.si

Glejte, kaj mu je naredil Dončić: Finney-Smith o...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Poostren nadzor za večjo varnost motoristov

Piše: STA

Čas objave:
29.06.2020 07:17

Agencija za varnost prometa skupaj s policijo začenja akcijo za večjo varnost motoristov. Njen namen je opozoriti motoriste in mopediste, naj v poletnih mesecih ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in izkušenj, vse ostale udeležence v prometu pa na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti. Akcija bo trajala do 12. julija.

Poletni meseci na ceste privabijo več motoristov, visoke temperature pa lahko vplivajo na zbranost in stopnjo utrujenosti pri vožnji motorja. Motorist mora biti vsak trenutek pozoren na več stvari sočasno, za vožnjo so potrebne tudi različne spretnosti. Poleg poznavanja motorja in upoštevanja pravil še zelo dobro psihofizično pripravljenost, so zapisali v sporočilu za javnost na Javni agenciji RS za varnost prometa.

Motoristom agencija med drugim svetuje, naj se pred potjo prepričajo, da je motor tehnično brezhiben. Nujno je, da poskrbijo za svojo varnost z dobro opremo, v katero sodijo zaščitna čelada, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice. Najbolje je, da je oprema v živahnih ter opaznih barvah, da jih lahko drugi udeleženci lažje in hitreje opazijo.

Ob ugodnih razmerah na cesti naj ne pozabijo, da sončno in suho vreme lahko prekinejo poletne nevihte ali celo neurja s točo, ki vozne razmere lahko v hipu spremenijo, opozarja agencija. Ostali vozniki želijo spomniti, da je potrebna dodatna pazljivost in pozorno spremljanje prometa, saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni.

Letos so do sredine junija zabeležili 260 prometnih nesreč z udeležbo motoristov, v katerih je umrlo deset voznikov. Dve tretjini nesreč so povzročili motoristi sami. Vzrok za večino nesreč s smrtnim izidom sta prevelika hitrost in nepravilno prehitevanje, zato agencija poziva motoriste k odgovornemu in samozaščitnemu ravnanju

Policija pa bo izvajala poostren nadzor na tistih relacijah, ki so pri motoristih že tradicionalno bolj priljubljene, a so zanje tudi nevarne. V dolini Soče se jim bodo aktivnostim priključili tudi policisti specializirane enote za nadzor prometa.

Agencija je v sodelovanju s policijo lani izdala zloženko za večjo varnost motoristov v Posočju, ki poleg slovenskih naslavlja tudi tuje motoriste s priporočili za varno vožnjo po kritičnih odsekih. Policija načrtuje tudi skupne nadzore s predstavniki policije sosednjih držav, in sicer Avstrije in Italije.