Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto/Ljubljana

FOTO: Začenja se akcija Slovenija piha 0,0

Piše: STA

Čas objave:
06.11.2018 07:13

Danes se začenja akcija Slovenija piha 0,0, v kateri bodo lahko vozniki na posebnih 0,0 kontrolah po Sloveniji preverili stopnjo alkohola v krvi. Vzorni "0,0 šoferji" bodo prejeli brezplačno vstopnico za koncert Policijskega orkestra z Vladom Kreslinom. Akcija bo potekala do 9. novembra, so sporočili z ministrstva za zdravje.

094307_181675_alkotest.jpg

Namen akcije, ki jo letos ministrstvo za zdravje izvaja v sodelovanju z AMZS, DrogArtom in inšpekcijskimi službami, je zmanjšati število opitih in omamljenih voznikov na slovenskih cestah. V času pred martinovim bodo z brezplačnimi vstopnicami za koncert nagradili tiste, ki spoštujejo pravila in za volan ne sedejo pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi.

142555_188010_alkotest.jpg

Kot je povedala generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec, se je v preteklem letu zmanjšalo število žrtev nesreč, ki so povezane z alkoholom, vendar je treba aktivnosti osveščanja na tem področju nadaljevati. "Še naprej se povezujemo z vladnimi in nevladnimi institucijami, vedno pa se v akcijah obračamo direktno na voznike, saj je za dosego cilja - zmanjšanja žrtev prometnih nesreč, nujno sodelovanje vseh udeležencev v cestnem prometu," je še dodala.

Vstopnice za koncert si bo mogoče "pripihati" na posebnih 0,0 kontrolah na različnih lokacijah po Sloveniji ob pomembnih prometnih točkah v izbranih mestih. Natančne lokacije 0,0 kontrole bodo objavljene na spletni strani www.nulanula.si, aplikaciji AMZS in Facebook strani Slovenija piha 0,0. 

Z ministrstva so še sporočili, da se v času pred martinovim na slovenskih cestah poveča stopnja alkoholiziranih voznikov predvsem zaradi večjega števila praznovanj. Po podatkih raziskave, ki jo je letos objavila Agencija za varnost prometa (AVP), alkoholizirani vozniki povzročijo približno dvakrat več prometnih nesreč z lažjo telesno poškodbo kot trezni povzročitelji nesreč in od tri do šestkrat več prometnih nesreč s smrtnim izidom.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Gledano po obdobjih preko leta pa so najbolj problematični pomladni in poletni meseci ter obdobje martinovanja in prednovoletni čas.

Skupaj z inšpekcijskimi službami na ministrstvu za zdravje pozivajo tudi organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce, naj bodo pozorni pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač in spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola.