krek Svet24.si

Krek je vzrok za nizko precepljenost našel v ...

Robert Golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

sergej racman Svet24.si

Grozi mu dolgoletni zapor, z igralnico pa služi ...

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Anja Baš Njena.si

Slovenska pevka bo že drugič postala mamica

doncic  1 Ekipa24.si

Dončić ukradel žogo, zadel in postal TARČA ...

Novice Kostanjevica na Krki

Začenja se mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2019

Piše: STA

Čas objave:
02.06.2019 09:37

Z uvodno slovesnostjo v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki se bo danes začela mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2019, ki v Sloveniji poteka že osmo leto zapored. Vaja bo potekala do prihodnje sobote, na njej pa pričakujejo okoli 700 udeležencev, od tega 350 pripadnikov iz 25 zavezniških in partnerskih držav.

V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki bo danes tudi dan odprtih vrat, v okviru katerega bodo za obiskovalce na ogled oprema in oborožitev Slovenske vojske ter statična in dinamična predstavitev letal in helikopterjev, sodelujočih na mednarodni vojaški vaji, predstavili pa bodo tudi lokalna društva in organizacije, so sporočili iz Slovenske vojske.

Na vaji bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev. Na njej pa bodo sodelovali tudi pripadniki Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Irske, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev bo potekalo na novem simulatorju na letališču v Cerkljah ob Krki, na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni, na katerem bodo letalniki, minometi, tanki in topovi zagotavljali ognjeno podporo, na območjih občin Radeče, Novo mesto in Vipava ter na širšem območju Kamniško-Savinjskih Alp, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo, so še zapisali v Slovenski vojski.